Vitamina K2 ar putea spori sanatatea oaselor

Beneficiile pentru sanatate oferite de vitamina K2 sunt urmatoarele:

1) Bolile de inima

Un numar de studii sugereaza ca ingerarea unor cantitati mari de vitamina K2 ar putea reduce riscul bolilor de inima. Intr-un studiu din 2004 din Jurnalul de Nutritie, de exemplu, cercetatorii au analizat consumul prin dieta de vitamina K1 si vitamina K2 la 4.807 oameni si au gasit ca cei cu cel mai mare consum al oricarei forme a vitaminei K au avut un risc semnificativ scazut de boli coronariene de inima si de ateroscleroza. In plus, participantii la studiu cu cel mai mare consum de vitamina K2 au avut risc semnificativ scazut de mortalitate datorata bolilor cardiace, potrivit viataverdeviu.ro.

Si mai mult, o trecere in revista a cercetarilor pe aceasta tema, publicata in jurnalul Maturitas, a gasit ca vitamina K2 ar putea ajuta la protectia impotriva tulburarilor cardio-metabolice (precum bolile de inima, diabetul de tip 2, si sindromul metabolic). In analizarea a cinci studii despre consumul de vitamina K si incidenta bolilor cardio-metabolice, autorii trecerii in revista au mai gasit ca vitamina K1 s-ar putea sa nu protejeze impotriva unor astfel de tulburari.

2) Sanatatea oaselor

Exista oarece dovezi ca vitamina K2 ar putea spori sanatatea oaselor si ar reduce riscul de osteoporoza. Pentru un raport din 2004 al Current Pharmaceutical Design/Proiectari Actuale in Farmaceutica, savantii au preluat cercetarile disponibile despre vitamina K2 si osteoporoza. Rezultatele au dezvaluit ca vitamina K2 ar putea stimula formarea oaselor si ar putea suprima fracturarea brusca a oaselor datorata varstei inaintate.

Vitamina K2 pare de asemenea sa sustina densitatea minerala a oaselor si sa previna fracturile osteoporotice la pacientii cu osteoporoza datorata varstei.

Intr-o recenta revizuire a cercetarilor pe aceasta tema, publicata in Current Drug Safety/Siguranta Actuala a Medicamentelor, cercetatorii au gasit ca o combinare a vitaminei K2 cu bifosfonatii (o clasa de medicamente care previn pierderea masei osoase) ar putea fi utila pentru prevenirea fracturilor la femeile aflate in perioada post-menopauza si osteoporoza.

3) Cancer

Cercetari preliminare indica faptul ca vitamina K2 ar putea ajuta la tratarea unor forme de cancer. De exemplu, intr-un studiu de laborator publicat in Jurnalul International de Oncologie, cercetatorii au gasit ca vitamina K2 ar putea ajuta la favorizarea mortii celulelor canceroase pulmonare.

Utilizari pentru vitamina K2

Adeptii ei sustin ca vitamina K2 poate ajuta in cazul unui numar de probleme de sanatate, inclusiv cel al bolilor de inima si osteoporozei. In plus, se spune ca vitamina K2 protejeaza impotriva unor forme de cancer.

Vitamina K1 si vitamina K2vitamina K2

Vitamina K1 (cunoscuta si ca filochinona) este o forma a vitaminei K gasita in plante. Vitamina K este de asemenea disponibila sub forma vitaminei K3 (cunoscuta si ca menaftona sau menadiona).

Potrivit Institutelor Nationale de Sanatate ale SUA, vitamina K1 este mai rapida ca actiune, mai puternica si mai eficienta pentru unele afectiuni decat alte forme ale vitaminei K. Totusi unele cercetari sugereaza ca ingerarea vitaminei K2 ar putea oferi anumite beneficii de sanatate.

Siguranta

Vitamina K2 este considerata sigura pentru majoritatea oamenilor. Totusi ingerarea de mari cantitati ale oricarei forme de vitamina K ar putea fi daunatoare pentru femeile insarcinate sau care alapteaza, pentru pacientii ce primesc tratamente de dializa datorita bolilor renale, si oamenilor cu probleme de coagulare a sangelui datorate bolilor hepatice severe. In plus, vitamina K ar putea interactiona cu anumite suplimente alimentare (inclusiv conezima Q10 si vitamina E).

Utilizarea vitaminei K2 pentru scopuri de sanatate

Nu exista actualmente nici un fel de recomandari larg raspandite pentru suplimentarea vitaminei K. Desi vitamina K2 ar putea ajuta anumitor probleme de sanatate, autotratamentul unei afectiuni cronice cu vitamina K2 si evitarea ingrijirilor medicale standard ar putea avea grave consecinte asupra sanatatii. Inainte ca sa incepeti sa utilizati vitamina K2, vorbiti cu medicul vostru pentru a determina un dozaj sigur si eficient.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu