Cum alegem corect o banana

Indiferent de anotimpul în care ne aflăm, bananele se găsesc în orice magazin și în diferite culori - verzi, galbene cu pete verzi, galbene sau cu pete, atunci când sunt foarte coapte. 
Aceste fructe exotice și gustoase, care sunt și foarte sănătoase, sunt preferate în special de sportivi și de persoanele care depun mult efort fizic. De altfel, bananele conțin multe vitamine cum este acidul folic, vitamina C, A, E, B6, dar şi minerale precum potasiul, sodiul, fierul, calciul, magneziul, cobaltul, fosforul, zincul, cromul, plus fibre şi proteine.
Nu în ultimul rând, consumul de banane ajută la reglarea tranzitului intestinal, aceste fructe reprezintă un diuretic natural, acţionează ca energizante în momentele de suprasolicitare fizică şi intelectuală şi sunt recomandate în alimentaţia zilnică a femeilor, deoarece le protejează împotriva osteoporozei.
Însă, de ce criterii trebuie să ținem cont atunci când alegem bananele? Să fie verzi sau coapte? Iată, așadar, cum să alegem corect bananele și beneficiile lor!

Cum alegem corect bananele - banane verzi sau crude?

În stare crudă, bananele se prepară termic sau sub formă de făină, sunt alternative alimentare pentru persoanele alergice la gluten. Amidonul din bananele crude ajută la reglarea nivelului de glicemie, la menținerea greutății corpului și reducerea nivelului colesterolului din sânge. De asemenea, amidonul are rolul de a menține sănătatea colonului, astfel îmbunătățind starea digestivă. În plus, consumul regulat de banane verzi îmbunătățește secreția de insulină.
Atât bananele coapte, cât și cele verzi sunt surse bogate în potasiu, minerală ce contribuie la menținerea presiunii arteriale normale și a sănătății rinichilor și inimii.
Bananele verzi conțin și vitamina B6, care menține masa musculară și corporală, deci contribuie la menținerea unei greutăți corporale echilibrate. Un alt plus al bananelor verzi este conținutul bogat de vitamina C, un puternic antioxidant care combate infecțiile din organism și îl protejează în același timp.
Totodată, bananele verzi sunt foarte bogate în fibre alimentare, acestea având rolul de reglare a proceselor digestive, inducerea stării de sațietate și reducerea riscului de diabet sau boli cardiovasculare. Mai mult, ajută la îndepărtarea balonării și crampelor abdominale.
Beneficiile consumului de banane nu se opresc aici: ajută la remedierea problemelor legate de insomnie și stres, luptă împotriva hipertensiunii arteriale, favorizează tratamentul ulcerului gastric, au capacitate de a împiedica formarea bacteriilor care pot cauza apariția ulcerului.
Banana stimulează producția de hemoglobine în sânge, fiind excelente pentru persoanele care suferă de anemie, dar și în perioada de sarcină, fiind totodată bogată în acid folic.

Cum alegem corect bananele - în funcție de nuanțele lor

Culoarea verde închis a bananelor indică faptul că au fost culese din arbore, iar verdele deschis indică faptul că au fost încărcate pe vapor. Pentru iubitorii de banane verzi, aceștia ar trebui să le aleagă pe cele de culoare verde închis.
Dacă banana este galbenă și are pete verzi, înseamnă că nu este foarte coaptă, deci nici foarte dulce.
Banana îngălbenită complet sugerează că este mai digerabilă datorită faptului că amidonul din ea se transformă în zahăr și este ușor de asimilat pentru organism.
Bananele cu pete negre şi maro pe coajă conţin un ingredient care distruge celulele tumorale, susţin oamenii de ştiinţă japonezi. Cu cât este coaja mai întunecată şi mai pătată, cu atât sunt mai puternice componentele antitumorale.
Mai mult, după o noapte lungă, însoţită de câteva pahare de alcool, bananele s-au dovedit un aliat excelent în lupta împotriva mahmurelii.
O banană medie conţine 110 calorii, este bogată în potasiu, mangan, vitaminele B6 şi C. Bananele nu conţin colesterol şi grăsimi, iar pasate, pot servi drept un substitut pentru ulei. S-a demonstrat că este mai indicat consumul unei banane în locul unei băuturi energizante.
Medicii recomandă o banană înainte de culcare pentru un somn mai bun. Consumul zilnic al acestui fruct ajută la creşterea imunităţii, deosebit de importantă în perioada răcelilor şi virusurilor gripale.
Bine de știut este faptul că marile corporații cresc banane în condiții nu prea umane, fiind stropite cu pesticide și alte substanțe toxice. Așadar, bananele din supermarketuri nu sunt cea mai bună opțiune, căutați neapărat un producător autohton de banane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu