Indiferent de anotimpul în care ne aflăm, bananele se găsesc în
orice magazin și în diferite culori - verzi, galbene cu pete verzi,
galbene sau cu pete, atunci când sunt foarte coapte.
Aceste fructe exotice și gustoase, care sunt și foarte sănătoase, sunt
preferate în special de sportivi și de persoanele care depun mult efort
fizic. De altfel, bananele conțin multe vitamine cum este acidul folic,
vitamina C, A, E, B6, dar şi minerale precum potasiul, sodiul, fierul,
calciul, magneziul, cobaltul, fosforul, zincul, cromul, plus fibre şi
proteine.
Nu în ultimul rând, consumul de banane ajută la reglarea tranzitului
intestinal, aceste fructe reprezintă un diuretic natural, acţionează ca
energizante în momentele de suprasolicitare fizică şi intelectuală şi
sunt recomandate în alimentaţia zilnică a femeilor, deoarece le
protejează împotriva osteoporozei.
Însă, de ce criterii trebuie să ținem cont atunci când alegem bananele?
Să fie verzi sau coapte? Iată, așadar, cum să alegem corect bananele și
beneficiile lor!
Cum alegem corect bananele - banane verzi sau crude?
În stare crudă, bananele se prepară termic sau sub formă de făină, sunt
alternative alimentare pentru persoanele alergice la gluten. Amidonul
din bananele crude ajută la reglarea nivelului de glicemie, la
menținerea greutății corpului și reducerea nivelului colesterolului din
sânge. De asemenea, amidonul are rolul de a menține sănătatea colonului,
astfel îmbunătățind starea digestivă. În plus, consumul regulat de
banane verzi îmbunătățește secreția de insulină.
Atât bananele coapte, cât și cele verzi sunt surse bogate în potasiu,
minerală ce contribuie la menținerea presiunii arteriale normale și a
sănătății rinichilor și inimii.
Bananele verzi conțin și vitamina B6, care menține masa musculară și
corporală, deci contribuie la menținerea unei greutăți corporale
echilibrate. Un alt plus al bananelor verzi este conținutul bogat de
vitamina C, un puternic antioxidant care combate infecțiile din organism
și îl protejează în același timp.
Totodată, bananele verzi sunt foarte bogate în fibre alimentare,
acestea având rolul de reglare a proceselor digestive, inducerea stării
de sațietate și reducerea riscului de diabet sau boli cardiovasculare.
Mai mult, ajută la îndepărtarea balonării și crampelor abdominale.
Beneficiile consumului de banane nu se opresc aici: ajută la remedierea
problemelor legate de insomnie și stres, luptă împotriva hipertensiunii
arteriale, favorizează tratamentul ulcerului gastric, au capacitate de a
împiedica formarea bacteriilor care pot cauza apariția ulcerului.
Banana stimulează producția de hemoglobine în sânge, fiind excelente
pentru persoanele care suferă de anemie, dar și în perioada de sarcină,
fiind totodată bogată în acid folic.
Cum alegem corect bananele - în funcție de nuanțele lor
Culoarea verde închis a bananelor indică faptul că au fost
culese din arbore, iar verdele deschis indică faptul că au fost
încărcate pe vapor. Pentru iubitorii de banane verzi, aceștia ar trebui
să le aleagă pe cele de culoare verde închis.
Dacă banana este galbenă și are pete verzi, înseamnă că nu este foarte coaptă, deci nici foarte dulce.
Banana îngălbenită complet sugerează că este mai digerabilă
datorită faptului că amidonul din ea se transformă în zahăr și este ușor
de asimilat pentru organism.
Bananele cu pete negre şi maro pe coajă conţin un ingredient
care distruge celulele tumorale, susţin oamenii de ştiinţă japonezi. Cu
cât este coaja mai întunecată şi mai pătată, cu atât sunt mai puternice
componentele antitumorale.
Mai mult, după o noapte lungă, însoţită de câteva pahare de alcool,
bananele s-au dovedit un aliat excelent în lupta împotriva mahmurelii.
O banană medie conţine 110 calorii, este bogată în potasiu, mangan,
vitaminele B6 şi C. Bananele nu conţin colesterol şi grăsimi, iar
pasate, pot servi drept un substitut pentru ulei. S-a demonstrat că este
mai indicat consumul unei banane în locul unei băuturi energizante.
Medicii recomandă o banană înainte de culcare pentru un somn mai bun.
Consumul zilnic al acestui fruct ajută la creşterea imunităţii, deosebit
de importantă în perioada răcelilor şi virusurilor gripale.
Bine de știut este faptul că marile corporații cresc banane în condiții
nu prea umane, fiind stropite cu pesticide și alte substanțe toxice.
Așadar, bananele din supermarketuri nu sunt cea mai bună opțiune,
căutați neapărat un producător autohton de banane.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu