În Antichitate salvia era considerată o plantă sacră, cu efecte protectoare magice, datorită calităţilor sale tămăduitoare.
Denumirea salviei provine din numele latin al plantei „salvere“ (a
salva), care indică multiplele proprietăţi terapeutice al plantei. Este
un medicament natural cu multe aplicaţii, dar şi un leac excelent pentru
menţinerea sănătăţii. Această plantă necesită îngrijiri speciale şi
este cultivată mai ales în zonele însorite. Salvia este foarte bogată în
uleiuri volatile, cu un gust puternic aromatic.Proprietăţi terapeutice: antiseptic, antileucoreic, astringent, antiinfecţios, reglează activitatea glandelor endocrine, măreşte rezistenţa organismului, reglează pofta de mâncare, reduce durerile şi sângerările menstruale, calmant, diureic, cicatrizant, hipertensiv uşor, tonic digestiv, scade secreţia lactată, răcoritor.
Ce boli tratează salvia
Bolile respiratorii - bronşita, astmul, rinita, sinuzita - se tratează cu pulbere de salvie.
Timp de o lună se ia câte o jumătate de linguriţă de 4 ori pe zi. Este recomandată inclusiv bolnavilor cronici, pentru efectele detoxifiante puternice, ce acţionează asupra cauzelor profunde ale bolilor.
Pentru ciclul menstrual neregulat sau sterilitate se administrează o jumătate de linguriţă de salvie, de patru ori pe zi, pe stomacul gol, timp de trei luni. Efectul va fi de armonizare la nivel hormonal.
Salvia stimulează digestia şi echilibrează apetitul, având calitatea de a împiedica formarea gazelor în intestin. Pentru indigestie sau balonare, se ia înainte de masă un sfert de linguriţă de pulbere de salvie. De asemenea, decoctul de salvie tratează diareea, colita şi infecţiile tubului digestiv. În cazul tulburărilor provocate de menopauză, tinctura de salvie reduce transpiraţia şi răreşte apariţia bufeurilor. Se administrează o linguriţă de tinctură, diluată în apă, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.
În cazul asteniei, surmenajului sau oboselii se iau 50 de picături de tinctură de salvie de 3-4 ori pe zi.O cană pe zi cu decoct de salvie sporeşte receptivitatea organismului la insulină, pentru cei care suferă de diabet. De asemenea, este un bun remediu împotriva cancerului de colon şi se administrează 2-3 căni pe zi, minimum trei luni. Administrarea de 4 ori pe zi a unei linguriţe de tinctură de salvie are efecte benefice în prevenirea proceselor de degradare ce apar la nivelul sistemului nervos central, odată cu înaintarea în vârstă, deoarece salvia stimulează capacitatea de memorare şi îmbunătăţeşte performanţele intelectuale.
Pulberea Se obţine prin macinarea cât mai fină cu o râşniţă. Se păstrează în recipiente închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci. Tinctura Se amestecă 15 linguri de pulbere de salvie cu două pahare de alcool alimentar de 50 de grade. Amestecul se lasă la macerat două săptămâni într-un borcan închis ermetic, iar tinctura rezultată se filtrează şi se păstrează într-un loc întunecos.
Decoctul 3-4 linguri de salvie mărunţită se lasă la macerat într-o jumătate de litru de apă 8-10 ore, apoi se filtrează. Planta rămasă după filtrare se fierbe în jumătate de litru de apă, cinci minute, se lasă să se răcească şi se filtrează. Se amestecă cu preparatul obţinut mai devreme şi se foloseşte intern sau extern.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu