Beneficii uimitoare ale patrunjelului

Patrunjelul este deseori subapreciat, desi are importante calitati nutritive si curative. Este unul dintre cele sapte condimente care lupta impotriva multor boli, alaturi de ghimbir, oregano, scortisoara, sofran, salvie si ardei iute.

Patrunjelul a fost folosit inca de acum 2.000 de ani, mai intai ca planta medicinala, si apoi ca aliment. Iata cateva beneficii uimitoare ale patrunjelului, testate in timp si dovedite stiintific.

1. Sursa bogata de vitamina C
O jumatate de cana de patrunjel proaspat contine 40 de miligrame de vitamina C, 70% din necesarul zilnic. Este bine cunoscut faptul ca vitamina C imbunatateste imunitatea organismului si previne raceala, gripa, febra si alte afectiuni ale sanatatii.

2. Sursa bogata de fier
O jumatate de cana de patrunjel proaspat sau o lingura de patrunjel uscat ofera necesarul zilnic de fier. In plus, gratie vitaminei C, fierul se absoarbe mai bine.

3. Detoxifiaza organismul
Patrunjelul este un agent natural de detoxifiere. El ajuta la eliminarea excesului de lichid din organism, sprijinind astfel functia renala. Sucul de patrunjel amestecat cu suc de lamaie proaspat stors si apa este un tonic detoxifiant minunat.

4. Reduce caderea parului
Masajul scalpului cu ulei esential de patrunjel poate reduce caderea parului. Patrunjelul contine apigenina, care controleaza caderea parului prin reglementarea genei TGF-beta1.

5. Sursa de vitamina K
Patrunjelul este bogat in vitamina K (jumatate de ceasca, contine 180 mcg), iar aceasta cantitate se dubleaza daca planta este gatita. Vitamina K este necesara pentru sinteza osteocalcinei, proteina care consolideaza compozitia oaselor. Administrarea a cel putin 100 micrograme de vitamina K pe zi poate reduce riscul de fractura de sold.

6. Este foarte bogat in clorofila
Aceasta are capacitatea de a inhiba raspandirea bacteriilor, ciupercilor si a altor microorganisme. Bogata in oxigen suprima virusurile si ajuta plamanii sa eliminare toxinele acumulate din mediul incojurator.
De asemenea, gratie clorofilei, patrunjelul este un bun odorizant de gura. Reduce respiratia urat mirositoare atunci cand este consumat proaspat.

7. Este foarte sarac in calorii
Doua linguri de patrunjel contin doar in jurul valorii de 3 calorii, deci, daca vrei sa pierzi cateva kilograme, ar fi bine sa nu-ti lipseasca din farfurie cateva fire de patrunjel.

8. Sursa buna de acid folic
Este esentiala pentru producerea de celule rosii din sange si ajuta la prevenirea defectelor de nastere. De asemenea, acidul folic este un nutrient esential pentru realizarea in conditii adecvate a diviziunii celulare, avand o importanta vitala in prevenirea cancerului de colon si de col uterin. 100 de grame de patrunjelul contin 5.5 mg.

9. Stimuleaza sistemul imunitar
Patrunjelul tocat marunt amestecat cu suc de lamaie, ulei de masline organic si usutoroi este un remediu simplu, care s-a dovedit ca imbunatateste imunitatea.

10. Calmeaza durerile provocate de intepaturile de insecte
Daca te-a intepat o albina sau o viespe, freaca repede locul in cauza cu frunze proaspete de patrunjel pentru a reduce durerea si a evita inflamatia.

11. Tratament anti-cancer
Salatele cu patrunjel si sucul de patrunjel sunt excelente tratamente alternative anti-cancer datorita apigeninei care reduce numarul vaselor de sange care se formeaza in jurul unei tumori canceroase si inhiba astfel dezvoltarea celulelor canceroase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu