Lucerna nu este doar o planta furajera, ci poate fi folosita cu succes si în fitoterapie. Medicii recomanda, de obicei, cura cu
germeni de lucerna sau infuzii din flori si frunze uscate de doua ori
pe an, toamna si primavara, pentru cresterea capacitatii de adaptare si
aparare a organismului.
Lucerna (Medicago sativa), denumita si „parintele“ tuturor plantelor, contine toate mineralele si vitaminele cunoscute, enzime, precum si o cantitate echilibrata de molecule organice aproape identice hemoglobinei umane. Lucerna poate fi folosita ca remediu natural sub forma de germeni,
suc proaspat simplu sau in combinatie cu alte plante, infuzii din
frunze uscate. Lucerna este apreciata mai ales de vegetarieni si vegani,
mari amatori de germeni din plante. La americani si canadieni, lastarii
verzi sau germenii de lucerna (denumiti în engleza „alfalfa sprout” –
alfalfa în araba însemnand „parintele tuturor alimentelor“) constituie
un ingredient clasic al salatelor si sandwichs-urilor. Si în Romania,
germenii de lucerna au început sa aiba succes mai ales în preparate bio,
salate sau se gasesc la raioanele de fructe si legume ale unor
magazine.
Germenii
pot fi obtinuti si acasa astfel: semintele de lucerna se pun într-un
vas cu apa fiarta si racita, apa trebuie schimbata de doua ori pe zi
pana cand semintele încoltesc. Germenii pot fi pastrati la frigider
doua-trei zile. Sunt plini de viata, fragezi si crocanti deopotriva si
confera un gust deosebit salatelor. Atentie! Consumul germenilor
necesita cateva masuri de precautie pentru a evita riscul unor
toxiinfectii alimentare. Specialistii recomanda alegerea germenilor bio
si verificati ca lastarii sa aiba culoarea alba, cu varfurile verzi, cu
aspect proaspat. Daca germenii sunt ofiliti ori au pete negre, nu îi
puneti în cosul de cumparaturi. Germenii se pastreaza la frigider si se
spala sub jet de apa rece înainte de consum. Pentru mai multa siguranta,
pot fi blansati cateva minute în apa la 65 de grade Celsius.
Sub
forma de infuzii din frunze si flori uscate, lucerna are efecte
revitalizante si remineralizante. De aceea, este una dintre cele mai
bune plante în caz de oboseala si astenie, în stari de convalescenta.
Infuzia se prepara din 1-2 lingurite de planta la o cana cu apa
fierbinte. Se beau trei-patru cani pe zi, timp de trei saptamani,
noteaza dr. Gillian McKeith, în volumul „Hrana vie pentru sanatate“.
Datorita continutului bogat în calciu, fosfor si fitoestrogeni, lucerna
contribuie la întarirea oaselor. „Aceasta planta este recomandata sub
forma de infuzii în cazul femeilor care sufera de decalcifiere, unghii
casante, par tern si fragil“, sustine fiteterapeutul francez Franck
Dubus.
Lucerna
ajuta la diminuarea colesterolului. Semintele de lucerna contin
saponine, care au capacitatea de a se atasa de moleculele de colesterol
si astfel de a le elimina din sange. Cu alte cuvinte, lucerna curata
vasele de sange de grasimi. Un studiu arata ca un consum de 40 grame de
germeni de lucerna pe zi, timp de 8 saptamani, diminueaza cu 18% nivelul
colesterolului rau.
Lucerna mai este recomandata
pentru detoxifierea si stimularea functiei ficatului, pentru purificarea
sangelui. Mai mult, în frunzele de lucerna se gaseste o substanta –
asa-numita „vitamina U“ – care previne ulcerul. „In cazul consumarii
infuziei de lucerna înainte de masa, functiile gastrointestinale sunt
ajutate deoarece aceasta faciliteaza eliberarea unor compusi gastrici
care ajuta digestia. In egala masura, lucerna poate ajuta la asimilarea
substantelor nutritive din alimente daca este consumata la sfarsitul
mesei. Infuzia de lucerna ajuta la prevenirea arsurilor stomacale,
balonarii, indigestiei“, spune dr. Gillian McKeith. Pentru detoxifierea
organismului este bine sa bem doua cani cu ceai de lucerna o data la
doua zile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu