Lucerna contine toate mineralele si vitaminele cunoscute

Lucerna nu este doar o planta furajera, ci poate fi folosita cu succes si în fitoterapie. Medicii recomanda, de obicei, cura cu germeni de lucerna sau infuzii din flori si frunze uscate de doua ori pe an, toamna si primavara, pentru cresterea capacitatii de adaptare si aparare a organismului.

Lucerna (Medicago sativa), denumita si „parintele“ tuturor plantelor, contine toate mineralele si vitaminele cunoscute, enzime, precum si o cantitate echilibrata de molecule organice aproape identice hemoglobinei umane. Lucerna poate fi folosita ca remediu natural sub forma de germeni, suc proaspat simplu sau in combinatie cu alte plante, infuzii din frunze uscate. Lucerna este apreciata mai ales de vegetarieni si vegani, mari amatori de germeni din plante. La americani si canadieni, lastarii verzi sau germenii de lucerna (denumiti în engleza „alfalfa sprout” – alfalfa în araba însemnand „parintele tuturor alimentelor“) constituie un ingredient clasic al salatelor si sandwichs-urilor. Si în Romania, germenii de lucerna au început sa aiba succes mai ales în preparate bio, salate sau se gasesc la raioanele de fructe si legume ale unor magazine.
Germenii pot fi obtinuti si acasa astfel: semintele de lucerna se pun într-un vas cu apa fiarta si racita, apa trebuie schimbata de doua ori pe zi pana cand semintele încoltesc. Germenii pot fi pastrati la frigider doua-trei zile. Sunt plini de viata, fragezi si crocanti deopotriva si confera un gust deosebit salatelor. Atentie! Consumul germenilor necesita cateva masuri de precautie pentru a evita riscul unor toxiinfectii alimentare. Specialistii recomanda alegerea germenilor bio si verificati ca lastarii sa aiba culoarea alba, cu varfurile verzi, cu aspect proaspat. Daca germenii sunt ofiliti ori au pete negre, nu îi puneti în cosul de cumparaturi. Germenii se pastreaza la frigider si se spala sub jet de apa rece înainte de consum. Pentru mai multa siguranta, pot fi blansati cateva minute în apa la 65 de grade Celsius.

Sub forma de infuzii din frunze si flori uscate, lucerna are efecte revitalizante si remineralizante. De aceea, este una dintre cele mai bune plante în caz de oboseala si astenie, în stari de convalescenta.  Infuzia se prepara din 1-2 lingurite de planta la o cana cu apa fierbinte. Se beau trei-patru cani pe zi, timp de trei saptamani, noteaza dr. Gillian McKeith, în volumul „Hrana vie pentru sanatate“. Datorita continutului bogat în calciu, fosfor si fitoestrogeni, lucerna contribuie la întarirea oaselor. „Aceasta planta este recomandata sub forma de infuzii în cazul femeilor care sufera de decalcifiere, unghii casante, par tern si fragil“, sustine fiteterapeutul francez Franck Dubus.
Lucerna ajuta la diminuarea colesterolului. Semintele de lucerna contin saponine, care au capacitatea de a se atasa de moleculele de colesterol si astfel de a le elimina din sange. Cu alte cuvinte, lucerna curata vasele de sange de grasimi. Un studiu arata ca un consum de 40 grame de germeni de lucerna pe zi, timp de 8 saptamani, diminueaza cu 18% nivelul colesterolului rau.

Lucerna mai este recomandata pentru detoxifierea si stimularea functiei ficatului, pentru purificarea sangelui. Mai mult, în frunzele de lucerna se gaseste o substanta – asa-numita „vitamina U“ – care previne ulcerul. „In cazul consumarii infuziei de lucerna înainte de masa, functiile gastrointestinale sunt ajutate deoarece aceasta faciliteaza elibe­rarea unor compusi gastrici care ajuta digestia. In egala masura, lucerna poate ajuta la asimilarea subs­tantelor nutritive din alimente daca este consumata la sfarsitul mesei. Infuzia de lucerna ajuta la prevenirea arsurilor stomacale, balonarii, indigestiei“, spune dr. Gillian McKeith. Pentru detoxifierea organismului este bine sa bem doua cani cu ceai de lucerna o data la doua zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu