Un fruct puţin cunoscut la noi în ţară, dar care de la an la an îşi face
tot mai simţită prezenţa în supermarketuri şi hypermarketuri, este un
aliat de neînvins împotriva maladiilor necruţătoare.
De culoare portocalie, nativ din China şi cultivat cu preponderenţă în ţările asiatice,
kaki-ul, cunoscut şi sub numele de hurma, persimmon sau sharon,
are un gust exotic, dulceag şi parfumat. Copt bine, gustul său pare a
fi o combinaţie între piersică, dovleac copt şi tradafir.
Fructul este bogat, printre altele, în magneziu, sodiu, fier, zinc şi
potasiu, fiind astfel indicat şi pentru persoanele gravide. De
asemenea, are un conţinut ridicat de vitamina A, complexul B, P şi C.
Previne ateroscleroza
Datorită conţinutului la fel de ridicat în antioxidanţi ca ceaiul
verde, kaki-ul contribuie la prevenirea aterosclerozei, ajutând în
reducerea stresului oxidativ. De asemenea, este bogat în carbohidraţi,
nutrienţi ce au rolul de a hrăni muşchiul inimii.
Previne degenerescenţa maculară
Conţinutul ridicat de vitamina A şi de betacaroten aduc numersoase
beneficii vederii umane. Consumat regulat, previne împotriva
degenerescenţei maculare şi a cataractei.
Combate depresia
Deşi este un fruct dulce, este plin de glucide bune, ce au rolul de a
stimula activitatea creierului, oferind energie şi ajutând la
combaterea depresiei.
Întăreşte imunitatea
Abundenţa de vitamine şi minerale din acest delicios fruct ajută la
creşterea imunităţii, fiind indicat în perioadele de primăvară şi
toamnă. Consumul său ajută în pervenirea apariţiei bolilor de sezon şi a
virozelor respiratorii.
Ameliorează durerile de stomac
Parte din familia alimentelor alcaline, scade aciditatea gastrică,
respectiv cea a sângelui, reglând astfel activităţile metabolismului.
Previne apariţia cancerului
Nutriţioniştii includ frecvent fructul kaki pe lista alimentelor
recomandate pentru preveniţia cancerului, în mare parte datorită
conţinutului de nutrienţi care ajută la combaterea stresului oxidativ.
Alungă oboseala
Fiind bogat în nutrienţi care refac depozitele energetice ale
organismului şi stimulează activitatea creierului, este recomandat în
perioadele de suprasolictare intelectuală şi în cele de convalescenţă,
alungând starea de oboseală şi având efecte revigorante.
Întinereşte pielea
Kaki-ul este extrem de des utilizat în tratamentele cosmetice şi în
cele naturiste, conţinutul bogat de vitamine şi minerale transformându-l
într-un elixir al tinereţii. Este indicat în mod deosebit pentru cei
care au pielea uscata, arsă de soare, ridată sau cu fermitatea pierdută.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu