Halvaua are un continutul crescut de lecitina

Halvaua este unul dintre produsele de top pe lista cumparaturilor. In comert gasim mai ales halva simpla sau cu adaos de migdale, arahide, fistic sau cacao. Este obtinuta, in principal, din miezul prajit de floarea soarelui, zahar, glucoza si vanilina.

Potrivit nutritionistilor, acest produs poate fi benefic dar si nociv, totul depinzand de cantitate si compozitie. "Se recomanda a se consuma maxim 25-30 grame pe zi, deoarece dezavantajele sunt destule: 100 de grame de halva contine 12-14 grame proteine; 42-47 grame glucide si 35-39 grame lipide. si, cel mai grav, aproape 600 de kilocalorii la suta de grame. Aceste calorii pot fi arse alergand minim 8 kilometri intr-o zi. Asta pentru a intelege mai bine pericolele la care ne expunem. De altfel, halvaua poate capata valoare terapeutica prin adaugarea de seminte de susan, de exemplu. Aceat produs devine un element tonic pentru sezonul rece, deoarece semintele de susan contin substante active (fibre, proteine), minerale (zinc fier, fosfor, calciu, potasiu) acizi grasi nesaturati (acid oleic), lecitina, acizi polinesaturati (omega 6)", afirma medicul nutritionist Dan Merisca, din Arad.

Specialistul mai sustine ca halvaua are, pe de alta parte, si beneficii pentru sanatate: "Consumata rational, are efecte depurative, antioxidante, tonice si remineralizante. De altfel, un alt atuu il are si in tulburarile de memorie, prin continutul crescut de lecitina. Pana la urma, foarte importanta e provenienta produsului si continutul in seminte de susan, dar recomandarea de baza este si ramane consumul limitat de halva zilnic. Excesul se poate transforma intr-o veritabila bomba calorica. Daca mananci halva goala pana la 30 grame pe zi, nu se depune, dar in combinatie cu painea, tot se depune", mai precizeaza Dan Merisca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu