Chiar dacă au un preţ piperat, aceste boabe nu ar trebui ignorate: consumul lor aduce o grămadă de beneficii organismului.
Original din America de Sud,
caju este acum
răspândit şi crescut în multe alte ţări cu climat tropical. Cea mai mare
ţară exportatoare de caju este de fapt Nigeria, urmată de India şi
Coasta de Fildeş. Un alt fapt interesant este că deşi în termeni
culinari caju este considerat a fi o nucă, în termini botanici este de
fapt o sămânţă. Şi mai interesante sunt numeroasele beneficii pe care
consumul acestei nuci le aduce asupra organismului uman.
Previne cancerul
Caju conţine proantocianide, o clasă de flavanoide care înfometează
tumorile şi blochează divizarea celulelor canceroase. O serie de studii
au demonstrat că datorită conţinutului lor ridicat de cupru,
fitochimicale şi antioxidanţi, care au proprietatea de a lupta împotriva
radicalilor liberi, nucile de caju reduc riscul apariţiei cancerului de
colon.
Previne bolile de inimă
Caju are un conţinut mai scăzut de grăsimi decât alte nuci. În plus,
majoritatea sunt sub forma acidului oleic, grăsimi mononesaturate care
se găsesc şi în uleiul de măsline şi care sunt foarte benefice pentru o
inimă sănătoasă. Studiile arată că acidul oleic îmbunătăţeşte sănătatea
sistemului cardiovascular prin reducerea trigliceridelor, ale căror
nivele ridicate sunt asociate cu riscuri mari de atacuri de cord. Caju
nu conţine colesterol, iar magneziul găsit în el ajută la coborârea
presiunii arteriale, prevenind astfel bolile de inimă.
Menţine sănătatea părului şi a pielii
Un component esenţial al multor enzime, cuprul, găsit din abundenţă
în caju, joacă un rol important într-o mulţime de procese chimice din
organism. O astfel de enzimă este tirozinaza, care transformă tirozina
în melanină, pigment ce dă culoarea părului şi a pielii.
Întăreşte sistemul osos
Este bine ştiut faptul că pentru a avea oase sănătoase şi puternice
este nevoie de calciu, magneziul şi vitamina K2 fiind alte elemente
importante necesare în acest process. Din fericire, caju este bogat în
magneziu, ajutând astfel la întărirea sistemului osos. De asemenea,
cuprul din caju este şi el vital pentru enzimele care sunt implicate în
combinarea colagenului şi elastinului, dând substanţă şi flexibilitate
oaselor şi incheieturilor.
Protectorul nervilor
Magneziul previne calciul să intre rapid în celulele nervoase şi să
le activeze, ţinând astfel nervii relaxaţi, iar, odată cu ei, şi vasele
de sânge şi muşchii. Prea putin magneziu înseamnă prea mult calciu, care
poate intra în celulele nervoase şi să le facă să trimită prea multe
mesaje, fapt ce duce la o contracţie prea mare a acestora.
Previne pietrele la bilă
Datele adunate de la 80.718 de femei din celebrul studiul al
"Asistentelor" demonstrează că femeile care consumă cel puţin 30 de
grame de nuci pe săptămână (inclusiv caju) au un risc cu 25% mai mic de a
face pietre la bilă.
Menţine greutatea
Persoanele care consumă caju de două ori pe săptămână au şanse mai
mici de a se îngrăşa decât cei care o fac mai rar. Chiar dacă caju este
bogat în grăsimi, aceste grăsimi sunt considerate "grăsimi bune" , lucru
datorat raţiei ideale de 1:2:1- saturate: mononesaturate:
polinesaturate, raţie recomandată de specialişti ca fiind cea mai bună.
În plus, caju conţine mai puţine grăsimi în comparaţie cu alte nuci,
precum alunele, migdalele, nucile sau nucile pecan. Cu un conţinut
ridicat de fibre, sunt o variantă perfectă pentru o gustare rapidă şi
delicioasă, care să ajute la menţinerea greutăţii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu