Punctul din creier care inmagazineaza tot ce inseamna emotii

Cum putem distinge frica normală de o fobie? Fobia se referă la o frică excesivă, față de un obiect, o situație, o circumstanță. Frica și fobia se diferențiază prin intensitatea reacțiilor. Persoanele care au fobii își recunosc frica, fără a o putea explica rațional.
Statistic vorbind, femeile au mai multe fobii față de bărbați. Cercetătorii canadieni consideră că fobiile apar ca urmare a unui cumul de factori genetici, socio-economici, profesionali, cognitivi, de stres. Fobiile apar, în general, ca urmare a unor traume fizice sau psihologice.
O altă ipoteză care se referă la modul cum funcționează frica este cea legată de amygdala, o structură care este situată în profunzimea creierului. A nu se confunda cu amigdalele. Amygdala înmagazinează tot ce înseamnă emoții și se declanșează în momentul în care suntem în pericol.
Studiile cercetătorilor au demonstrat că un animal care nu are amygdală nu mai are sentiment de frică. Un șoarece nu se mai teme de o pisică. Ce se întâmplă cu oamenii care au afectată amygdala? Același lucru ca și la animale. Puse în fața unor situații periculoase, aceste persoane nu au sentimentul de frică. Conform specialiștilor, oamenii sunt programați să aibă frică. Frica naște la nivelul creierului un mecanism de apărare.
Vin fobiile de undeva dintr-o viață anterioară? Regresia hipnotică a demonstrat acest lucru. Subiectul care a fost supus unei ședințe de hipnoză, descrie fapte, acțiuni, dar și emoții, frică, traume, pe care le-a trăit într-o viață anterioară. Se pare că fobiile au legătură cu traume pe care le-am trăit în alte vieți.
Renumitul psiholog Jan Stevenson a studiat sute de copii, fără a recurge la hipnoză, care vorbeau despre întâmplări din vieți anterioare. A fost clar pentru psiholog că anumite fobii ale acestor copii erau rezultatul unor întâmplări nefericite în viețile anterioare.
Stevenson susține că un copil care nu a luat contact cu înălțimea, cu un animal, cu apa, nu are de ce să aibă o fobie în acest sens. Explicația este simplă. Într-o viață anterioară s-a produs o traumă care chiar ar fi produs moartea.
Este celebru cazul copilului turc, care s-a născut fără o ureche. Fobia sa era cea legată de armament și războaie.
Supus unei ședințe de hipnoză, şi-a descris sfârşitul dintr-o viață anterioară. Murise împușcat în cap, iar urechea îi fusese sfârtecată. În viața prezentă preluase nu numai trauma morții, dar și handicapul de a nu avea o ureche.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu