Trateaza infectiile urinare cu aceasta planta, pirul
Cunoscut în popor și sub denumirea de păiuș, pirul se numără printre plantele cu cele mai mari beneficii contra afecţiunilor tractului urinar. Există şi multe alte neplăceri pe care le poţi alina cu acest remediu.Este bogat în vitamine (A și B), săruri de potasiu și siliciu, saponine, mucilagii (benefice în caz de răceală și tuse), precum și zaharuri și uleiuri volatile. Datorită proprietăţilor diuretice, pirul este adjuvant în caz de infecţii urinare. Se prepară sub formă de infuzie: 2 linguriţe de muguri, la 400 ml de apă clocotită. Infuzia se bea pe tot parcursul unei zile, în 5-6 reprize.
Are acţiune antimicrobiană
Administrat intern, pirul acţionează ca dezinfectant al tractului respirator, fiind de ajutor în caz de bronşită acută şi traheită. Are şi acţiune antimicrobiană puternică şi ajută la eliminarea acidului uric, ceea ce îl face ideal de administrat în cazul bolilor de rinichi. Ajută la eliminarea calculilor renali, cât şi la ameliorarea durerii, în caz de colică renală. Prepari o infuzie din 2 linguriţe de rizomi mărunţiţi de pir, peste care torni o cană de apă clocotită. Laşi la infuzat 10 minute. Bei de 3 ori pe zi, până la vindecare. Infuzia este recomandată şi dacă ai răcit şi ai temperatură, căci ajută la scăderea febrei.
Atenţie!
Deoarece are proprietatea de a scădea tensiunea, pirul nu este recomandat în cure mai mari de 14 zile persoanelor care suferă de hipotensiune.
Util şi în afecţiunile hepatice
Pirul este de folos şi celor care suferă de boli ale ficatului, întrucât stimulează eliminarea toxinelor. și a acidului uric din sânge. Simptomele gutei sau ale reumatismului sunt ameliorate dacă faci o cură de 2 săptămâni cu infuzie din pir. Peste 1-2 linguriţe de pulbere de pir torni 250 ml de apă clocotită și laşi la infuzat 10 minute. Strecori și bei infuzia, la temperatura camerei, de 3 ori pe zi. O poţi îndulci cu puţină miere.
Bun pentru sistemul osos
Pirul este şi un bun remineralizant al sistemului osos, proprietate care se datorează conţinutului de siliciu. Astfel, este util în ameliorarea simptomelor reumatismului. Faci o cură cu decoct, care se obţine dintr-o lingură de rădăcină de pir mărunţită, la o cană cu apă. Fierbi 7-8 minute, apoi strecori. Bei 2-3 căni pe zi, într-o cură de o lună.
litri de apă, prepară un decoct din 50 g de rădăcină de pir. Faci astfel de băi de 1-2 ori pe săptămână.
Sfat
Rădăcinile de pir se depozitează în pungi de hârtie.
Băile cu pir, indicate în afecţiunile pielii
În cazul eczemelor, dar şi pentru a reduce simptomele psoriazisului sunt recomandate băile medicinale cu pir. Pentru fiecare 10
Ştiai că...
...alte remedii indicate în afecţiunile tractului urinar sunt cele obţinute din merişor, mătase de porumb, ienupăr, coada-şoricelului, mesteacăn, cimbru şi cozi de cireşe?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu