Sorbul pasaresc contine tanin, acizi organici si uleiuri eterice
Scorusul de munte sau sorbul pasaresc este o planta care-si
are radacinile atat in sens propriu cat si figurat in pamantul
batranului continent european. Chiar daca numele indica o relatie aparte
cu zonele inalte, tufele scorusului de munte pot fi intalnite
deopotriva in regiunile deluroase si sporadic la campie. Prefera
luministurile si suporta bine, comparativ cu alte plante, gerul si lipsa
indelungata a apei.
Florile albe ale scorusului de munte sunt frumos mirositoare iar
fructele caramizii iti lasa gura apa inainte de a le fi gustat, asemenea
maceselor, cu care de altfel se afla in relatie de rudenie.
Substantele biologic active din scoarta, frunzele si fructele
plantei au efect diuretic-depurativ remarcabil si actioneaza totodata in
sensul stimularii imunitatii naturale a organismului. In acest sens se
face un decoct dintr-o lingurita de planta la 250 ml apa (fierbere 10
minute), care se bea in cursul unei zile.
Scorusele au proprietati diuretice, astringente si antiscorbutice
si se folosesc la combaterea reumatismului, tuberculozei, tusei, precum
si la curatirea sangelui. Uzul intern vizeaza printre altele:
ateroscleroza, balonarea, bronsita, gastrita cu hipoaciditate si nu in
ultimul rand gingivita.
Scorusele contin zaharuri, tanin, acizi organici, uleiuri eterice,
carotina si vitamina C, aceasta din urma chiar intr-o cantitate
similara cu cea cuprinsa intr-o lamaie sau portocala.
In unele regiuni ale tarii scorusele sunt recoltate de gospodine
pentru prepararea delicateselor care sa ne indulceasca diminetile,
respectiv a marmeladei, gemului sau compotului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu