Rau subacvatic pe fundul marii negre, descoperire
Un lac în interiorul unei mări, ceva aparent imposibil. Ei bine, un grup de scafandrii care se ocupau cu cercetarea unui canal situat pe fundul Mării Negre au descoperit un întreg lac subteran cu apă foarte sărată, cascade şi chiar copaci.Ceea ce este şi mai interesant este faptul că apa mării şi cea a lacului nu se amestecă, diferenţa dintre cele două putând fi uşor de observat chiar şi cu ochiul liber, informează financiarul.ro. S-a estimat că întinderea de apă are o adâncime de până la 30 de metri şi un volum de aproape 360 de ori mai mare decât cel al Tamisei putând fi clasat în top 6.Cercetătorii de la Universitatea din Leeds au folosit un robot submarin pentru a studia canalul adânc ce a fost descoperit sub apă şi aşa au dat peste un râu cu apă foarte sărată, care curge de-a lungul canalului de pe fundul Mării Negre şi creează maluri şi lunci asemănătoare cu cele ale unui râu terestru.
Dr. Dan Parsons, a spus: “Apa din aceste canale este mai densă decât apele din jur pentru că salinitatea mai ridicată poartă multe sedimente”. Curge de-a lungul platoului continental şi în afara platoului abisal, la fel ca şi un râu terestru.
Platourile abisale din oceanele noastre sunt precum deşertul, dar aceste canale pot distribui nutriente şi ingrediente necesare pentru supravieţuirea într-un asemenea mediu. Asta înseamnă că pot fi vitale, la fel ca şi arterele care aduc viaţa în adâncimea oceanului”.
Nu este prima descoperire a unui râu subacvatic. În adâncul Mării Mexicului există un râu numitCenote Angelita, descoperit de către Anatoly Beloshchin şi echipa lui de scafandri.
“Eram la 30 de metri adâncime, apă dulce, şi apoi 60 de metri adâncime, apă sărată, şi văd un râu sub mine, o insulă şi frunze care cădeau. De fapt, râul este o albie de hidrogen sulfurat”, a declarat Anatoly Beloshchin.
Acest râu subacvatic este la fel ca şi un râu convenţional. Atinge o adâncime de 35 de metri în unele locuri, cu debit de apă dulce şi apă sărată în funcţie de adâncime.
Oamenii de ştiinţă au bănuit că se pot forma râuri subacvatice, după ce scanările sonare ale fundului oceanului au dezvăluit canale şerpuite în oceanele din întreaga lume.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu