Orasul de sub Bucuresti, povestea lui Bruce Lee

Orasul de sub Bucuresti, povestea lui Bruce Lee

Printre vitrinele localurilor luxoase, ori mândria oamenilor care poartă haine scumpe și conduc mașini de sute de mii de euro se zăresc ei: oamenii străzii – cartea de vizită a capitalei.


Dacă ajungi în București, mai precis în zona Gării de Nord, este imposibil să nu îi vezi. Uneori te privesc înduioșător, de parcă ochii lor strigă după ajutor, alteori se uită la tine cu dispreț, dar nu pentru că le-ai fi făcut ceva, ci pentru că s-au săturat de viața pe care o au. De ea, de lume, de toți ceilalți din jurul lor.

În canalele Bucureștiului, sute de oameni ai străzii, de care societatea nu vrea să știe, dorm și mănâncă printre conductele încinse. Acolo ei își întemeiază familii și tot acolo mor.


Nu mulți s-au încumetat să exploreze acest oraș ascuns sub betoanele capitalei. De frică, ori pur și simplu din nepăsare. Massimo Branca, fotograf și antropolog italian, este unul dintre acei oameni care au ajuns să viziteze canalele de la Gara de Nord. El, împreună cu Igor Marcheșan, fotograf de origine română mutat în Italia, au ales să-i cunoască pe oamenii canalelor și să ne prezinte povestea lor.

Între 2013 și 2015, cei doi au petrecut mai bine de 8 luni împreună cu cei ce trăiau sub pământ. Aceștia s-au împrietenit cu oamenii străzii, au mâncat cu ei și i-au ajutat să îți facă acte. Massimo și Igor au trăit printre oamenii vizitați doar din când în când de asociații umanitare. Printre sufletele care au reușit să își construiască o lume a lor – o mare familie, pe care niciodată nu au avut-o.

Astfel, în canalele de la Gara de Nord fotografii au cunoscut-o pe Cătălina. O fată firavă de 17 ani, care a fost abandonată la naștere, iar de la vârsta de 12 ani trăia pe străzi. Fetița, la doar la 13 ani, a început să consume droguri intravenoase.

Tot aici, Massimo Branca și Igor Marcheșan l-au cunoscut pe Bruce Lee (Florin Hora), cel care controla toate intrările și ieșirile din tunel, alimentele sau electricitatea. Pentru oamenii fără adăpost Bruce Lee era ca un părinte: îi hrănea, îi asculta și le oferea o vorbă bună. Acesta i-a primit în marea sa familie pe Massimo și Igor și i-a tratat ca pe niște prieteni.

Însă, în 2015 regele neîncoronat al cerșetorilor de la Gara de Nord a fost reținut, pentru trafic de droguri. Pe lângă trafic de droguri, Bruce Lee a fost acuzat și de instigare la furt, furt inclusiv de energie electrică, dar și pentru că a construit o baracă, fără a avea autorizație. Baraca era un bar părăsit, tot din zona Gării de Nord.  Bruce Lee a aranjat fostul bar, făcându-l să semene cu un apartament.

Rămași fără cel care îi conducea cu o mână de fier, sărmanii din canale sunt dezorientați, fiind obligați să o ia de la capăt pe cont propriu.

Câtă vreme a stat alături de oamenii străzii, Massimo Branca a încercat să o ajute pe Cătălina – fata cu ochii negri și mari. În ianuarie, 2014, Cătălina a leșinat după ce a inhalat fumul de la un generator defect. Tot atunci s-a ars și foarte rău la un picior, din cauza unei conducte încinse. Cel care a salvat-o a fost Branca.

Dar în mai, 2014, după ce a împlinit 18 ani, Cătălina a murit. Conform datelor oficiale aceasta s-a stins din viață din cauza unui stop cardio-respirator, însă realitatea era alta: avea SIDA. Atunci, Massimo Branca era în Italia, însă a venit la înmormântare. De această dată, el nu a mai putut să o salveze pe Cătălina.


Povestea lui Bruce Lee, a Cătălinei și a tuturor celorlalți oameni din sub București a primit Premiul Publicului la “Lumix Festival for Young Photojournalism”, din cele 60 de expoziții prezentate la Hanovra. În plus, Massimo Branca și Igor Marcheșan au scos și un album de fotografie numit “Inside Outside Under Bucharest” în care se regăsesc fotografiile realizate în “orașul de sub București”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu