Gravitatia si materia intunecata, mistere

Gravitatia si materia intunecata, mistere

Au trecut o sută de ani de când Albert Einstein a schimbat complet modul de înțelegere a Universului, cu ajutorul teoriei relativității. Einstein a schimbat modul în care percepem cele mai fundamentale lucruri, spațiul și timpul, deschizându-ne ochii asupra cosmosului și a fenomenelor sale, cum ar fi găurile negre.

Relativitatea generală este una dintre cele mai revoluționare teorii științifice din istoria omenirii. El a demonstrat că spațiul și timpul nu sunt imuabile, ci fenomene dinamice supuse evoluției, ca și celelalte fenomene din Univers.

Einstein a demonstrat distorsiunea timpului și a spațiului. Conform teoriei masa și energia sunt același lucru sub forme diferite. Einstein a demonstrat că gravitația este o curbură a timpului și a spațiului în prezența unei mase. Timpul se scurge mai lent în apropierea unui câmp gravitațional puternic. Teoria a fost verificată comparând două ceasuri atomice, unul pe Pământ și celălalt într-un avion zburând la mare altitudine, înregistrându-se o întârziere în cazul celui de al doilea. GPS este o aplicație a acestui fenomen. Sateliții au ceasuri extrem de precise, potrivite pentru a lua în calcul decalajul de timp, în caz contrar GPS-ul nu ar funcționa.

Conform teoriei generale a relativității generale, și lumina este curbată de câmpuri gravitaționale puternice. Einstein este cel care a prezis faptul că stelele aflate la sfârșitul existenței, care și-au epuizat combustibilul nuclear, se prăbușesc sub propria lor gravitate. Stratul lor exterior explodează într-o supernovă, în timp ce nucleul formează un obiect foarte dens numit steaua cu neutroni sau pulsar. Ele se pot transforma și în găuri negre, al căror câmp gravitațional curbează atât de mult spațiul încât lumina nu poate ieși.

Potrivit lui Einstein, aceste corpuri cerești, datorită masei lor, ar trebui să provoace ondulații în spațiu-timp, așa cum o piatră face valuri în apă.

Teoria generală a relativității are și limitele ei. De exemplu rotația planetelor și existența lentilelor gravitaționale, fenomen care apare atunci când un corp masiv deviază lumina și face obiectele îndepărtate să pară mai mari sau distorsionate.

Specialiștii consideră că materia întunecată este cauza acestui fenomen. Această materie misterioasă formează 80% din toată materia Universului. Nu se știe din ce este formată materia întunecată.

Sunt specialiști carte au lansat teoria conform căreia materia întunecată nu ar exista. Acești specialiști își argumentează teoria prin faptul că gravitația nu este un câmp ci, un efect secundar produs de spațiul cosmic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu