Despre herpes, primele semne
În această perioadă, când imunitatea ne e pusă mai des la încercare, e posibil să ne trezim cu un puseu de herpes. Cu cât începi tratamentul mai repede, cu atât scazi durata infecţiei.Herpesul este cauzat de virusul herpes simplex (HSV) şi poate apărea în zona bucală (HSV- 1) şi în zona genitală (HSV-2). Herpesul localizat la nivelul buzelor se manifestă prin apariţia de mici vezicule pline cu un lichid transparent. După câteva zile de la apariţie, veziculele se sparg şi în locul lor apar cruste, care se vindecă în decursul a circa 7 zile.
Cum se transmite herpesul
„Modalitatea de transmitere este prin contact direct cu leziunile sau secreţiile infectate (prin salivă sau prin utilizarea la comun a diverselor obiecte precum tacâmuri, prosoape), explică dr. Dana Bratu, medic dermatolog.
Virusul herpetic (vezi foto) rămâne în corp toată viaţa, reactivându-se în anumite condiţii precum infecţiile, expunerea la soare, anumite medicamente, în perioada menstruaţiei, dar şi în urma unor microtraumatisme locale.
Se tratează oral și local
Pentru tratarea afecţiunii, se utilizează atât tratament local cu unguente antiseptice, pentru a preveni suprainfectarea, cât şi cu antivirale din clasa aciclovir. Potrivit medicului Dana Bratu, pentru formele de herpes care recidivează frecvent, se ia aciclovir pe cale orală. Cu cât tratamentul este început mai devreme (în primele 72 de ore de la debut), cu atât leziunile se vindecă mai repede.
Ce trebuie să știi despre herpesul genital
Mai frecvent la femei, herpesul genital se transmite, în special, pe cale sexuală. Persoanele care au contacte sexuale fără prezervativ şi care schimbă des partenerii sunt mai predispuse. „La fel de predispuse sunt şi persoanele din preajma celor diagnosticaţi cu herpes genital, dacă împrumută lucruri personale. Virusul se poate transmite şi prin folosirea prosopului sau a veselei unei persoane cu herpes genital“, afirmă medicul ginecolog Chadi Muheidli.
Când o persoană se infectează pentru prima dată cu acest virus, simptomele apar în 2-10 zile, iar primul episod poate dura de la două la patru săptămani, potrivit medicului. Primul semn al infecţiei este inflamarea şi înroşirea pielii din jurul organului genital. Apoi apare senzaţia de piele caldă şi de mâncărime, după care survin vezicule în jurul sau pe organul genital. Mai pot apărea şi alte modificări: ganglioni inghinali măriţi în volum, febră, dureri de cap, usturimea la urinat.
Odată contractat acest virus, el rămăne în organism, chiar dacă nu se manifestă. Altfel spus, se ia tratament doar pentru perioadele în care virusul este reactivat. Principala soluţie este tratarea cu antivirale de tip aciclovir, fie pastile, fie unguent, şi menținerea igienei zonei afectate, pentru a evita ca infecţia să se răspândească.
Dacă se alege varianta unguentului, acesta trebuie aplicat în strat subţire, după ce zona afectată a fost spălată şi uscată cu un prosop moale. Procesul trebuie repetat o dată la 3 ore, 3-5 zile. În primele zile de tratament, persoana contaminată rămâne contagioasă, deci contactul sexual este de evitat, pentru a nu transmite virusul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu