Condimentele au efecte benefice asupra organismului

Condimentele au efecte benefice asupra organismului

Se stie ca cele mai multe condimente au efecte extraordinar de benefice organismului. Problema este ca nu stim cum sa face sa le gasim loc in cat mai multe preparate. Unele dintre ele sunt cunoscute si folosite in bucataria autohtona, in schimb altele sunt prea putin cunoscute.


Haideti sa le descoperim impreuna. Desigur, la prima vedere, unele sugestii pot parea surprinzatoare, iar obiceiurile alimentare nu se modifica brusc, de la o zi la alta, dar eu cred ca toate merita incercate si in bucataria romaneasca:

1. Tarhonul. Ocupa un loc aparte si este la granita dintre condiment si medicament, desi ar merita o atentie deosebita, pentru ca poate inlocui cu succes piperul, otetul si sarea. Frunzele verzi sau uscate de tarhon pot fi adaugate in salate de cruditati sau in alte preparate.
2. Cimbrul de cultura si cimbrul de camp. Bogate in uleiuri volatile, sunt tonice, antiseptice si carminative, stimuleaza digestia si sunt de ajutor in cazul balonarilor. Condimenteaza foarte bine leguminoasele, usurand in acelasi timp digestia.

3. Maghiranul (sau Oregano). Este un bun ingredient pentru supe de rosii, placinte, sosuri si salate.

4. Sovarvul. Se recomanda mai ales pentru salate in componenta carora intra cartofi fierti.

5. Rozmarinul. Este „pretentios" si se gaseste numai in gradinile taranesti. Este un bun aromatizant al preparatelor marinate.

6. Menta. Este mai putin obisnuita utilizarea sa, dar poate fi adaugata in preparate cu cartofi fierti, de exemplu sau poate fi folosita la pregatirea sosurilor. Iata o reteta de sos englezesc: 250 ml otet, patru lingurite de frunze maruntite, de menta proaspata, doua lingurite de miere. Se prepara cu doua, trei ore inainte de consum, rezultand un otet foarte aromat, ideal pentru orice preparate.

7. Busuiocul. Floarea norocului si a dragostei, folosita in ritualuri religioase, asa cum apare in folclorul nostru, busuiocul poate fi adaugat in salate de rosii sau de cruditati, in sosuri. Din cauza aromei sale puternice, nu poate fi utilizat impreuna cu alte condimente.

8. Salvia. Este recomandata pentru utilizare in prepararea mancarurilor „grele", indigeste. Da savoare preparatelor din leguminoase si rosii.

9. Fructele de Anason si de Chimion. Pot fi ingrediente de baza pentru o supa specifica sau pot fi adaugate in preparatele cu varza murata.

10. Fructele de Coriandru. Pot fi utilizate intregi pentru muraturi, precum si in produse traditionale, preparate in casa.

11. Fenicul. Se foloseste partea aeriana pentru salate orientale, garnituri cu cartofi fierti, la unele preparate cu ciuperci.

12. Ienuparul. Poate fi utilizat pentru preparatele din varza murata, cele marinate sau la sosuri.

13. Caltunasi sau Bobidragi. Este o planta ornamentala de gradina, cu flori viu colorate, a carei utilizare este o supriza placuta. Florile se adauga in salate, dand o nota placuta de culoare si o savoare aparte. Fructele macerate in otet pot inlocui cu succes caperele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu