Ai apa la plamani daca ai aceste simptome
Pleurezia, cunoscută sub numele popular de lichid la plămâni sau apă la plămâni, reprezintă o afecţiune caracterizată prin inflamarea stratului de ţesut subţire care acoperă plămânii şi îmbracă cutia toracică. Foiţa exterioară a pleurei îmbracă cutia toracică în timp ce foiţa internă acoperă plămânii. Între cele două foiţe există un spaţiu ce conţine o cantitate mică de lichid cu rol în lubrifiere. Acest lichid permite foiţelor să alunece una pe cealaltă în timpul respiraţiei. În momentul în care foiţele se inflamează, în piept apare o senzaţie de disconfort ce poartă numele de durere pleurală. Pleurezia este cunoscută şi sub numele de pleurită.Pleurezia poate apărea din cauza unei infecţii virale de la nivelul aparatului respirator sau a unei pneumonii. Apa la plămâni produsă de o infecţie virală durează maximum două săptămâni şi nu este contagioasă decât în cazuri extrem de rare.
Lichidul la plămâni poate apărea şi ca urmare a unor traumatisme ale toracelui, tuberculozei, pneumotoraxului (trecerea aerului în cavitatea pleurală) sau a altor tipuri de infecţii. Alte afecţiuni care pot produce pleurezie sunt lupusul, poliartrita reumatoidă, trombembolism pulmonar sau pancreatită.
Principalele simptome ale acestei afecţiuni sunt: durerea toracică şi dispneea. Durerea prezintă câteva caracteristici cum ar fi continuitate, agravarea la strănut, tuse sau dureri bruşte, posibilitatea de a iradia la nivelul umărului sau al abdomenului, se poate calma în momentul opririi respiraţiei.
Alte simptome specifice pleureziei sunt febră, cefalee sau durere musculară prezente mai ales dacă pleurezia este produsă de o infecţie virală.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu