Dormi mai putin problemele de sanatate cresc

Dormi mai putin problemele de sanatate cresc

Cu cat dormi mai putin, cu atat mai multa foame simti în ziua urmatoare. Chiar daca încercam sa ignoram consecintele irosirii orelor de somn, cercetarile sugereaza ca, pe de o parte, pierdem din calitatea vietii, iar, pe de alta parte, castigam kilograme nedorite.


Într-un nou studiu publicat în European Journal of Clinical Nutrition, cercetatorii au stabilit o corelatie între surplusul de calorii si starea de oboseala generata de somnul insuficient.

Cercetatorii au tot insistat în ultimii ani ca somnul este al treilea pilon, ca importanta, pentru controlul greutatii, alaturi de exercitiile fizice si de alimentatia sanatoasa. Studii anterioare au asociat lipsa de somn cu obezitatea si chiar cu diabetul zaharat de tip 2. Recent însa cercetatorii au mai facut un progres, calculand efectul caloric al odihnei insuficiente.

Pentru aceasta, au corelat rezultatele provenite din 11 studii care asociaza „privarea de somn" si consumul de calorii, noteaza Time. Privarea de somn nu este similara cu ceea ce se întelege prin „nopti albe". Mai degraba e vorba de persoane care nu reusesc sa beneficieze de orele necesare de somn, a precizat Gerda Pot, unul dintre medicii participanti la studiu si invitata adeseori sa tina cursuri la Divizia de diabet si stiinte ale nutritiei, apartinand de King's College, Londra.


Studiile au inclus 172 de persoane cu varste între 18 si 50, atat barbati, cat si femei, unele cu greutate normala, altele supraponderale sau obeze. Toate studiile au inclus grupe de control, compuse din persoane care au dormit între 7 si 12 ore. Persoanele din grupele celor care sufereau din cauza privarii de somn dormeau între 3,5 ore si 5,5 ore pe noapte.

Cercetatorii au descoperit ca privarea de somn a implicat o medie de 385 de calorii în plus pe zi, aproximativ echivalentul a patru felii si jumatate de paine, spune dr. Pot. Pentru a întelege mai bine implicatiile, ar trebui spus ca cele 385 de calorii reprezinta aproape o cincime din necesarul caloric al unei femei în varsta de 30 de ani, cu un stil de viata activ moderat.

„Privarea partiala de somn ar putea afecta calitatea somnului", a mentionat cercetatoarea, ca o concluzie suplimentara a studiului. „Mai mult decat atat, oamenii consuma proportional mai multa grasime si mai putine proteine", a adaugat Pot. Însa consumul de carbohidrati a ramas aproximativ la fel.

Datele aduse de acest studiu au întarit si mai mult convingerea oamenilor de stiinta ca cercetarile privind efectele negative ale insuficientei odihnei trebuie sa continue. „Trebuie sa facem mai multe cercetari în privinta implicatiilor somnului ca un posibil factor de risc pentru obezitate si, eventual, pentru alte boli cardiometabolice, cum ar fi diabetul zaharat, cu atat mai mult cu cat în societatea de astazi tendintele arata ca oamenii dorm tot mai putin", a spus dr. Pot.

Adevarul despre somnul de dupa-amiaza. Ce risti daca dormi mai mult de 40 de minute

Cercetarile anterioare atestau deja existenta unor riscuri majore. De exemplu, un studiu publicat în urma cu jumatate de an în jurnalul SLEEP arata ca privarea de somn afecteaza puternic apetitul, în special tarziu dupa-amiaza si seara devreme. În urma studiului, s-a observat ca participantii privati de somn au raportat o dorinta crescuta de a manca.

„În momentul în care esti privat de somn, impulsul tau hedonist spre anumite alimente devine mai puternic, iar abilitatea de a le rezista poate fi diminuata. În aceste conditii, exista mult mai multe sanse sa consumi alimente mai grase si cu mai multe calorii. Daca aceste alegeri se repeta, încep sa apara si kilogramele în plus", explica unul dintre autorii studiului.

„Lipsa somnului altereaza productia de hormoni regulatori ai poftei de mancare, crescand productia de grelina, un hormon asociat senzatiei de foame, si diminuand concentratia de leptina, un hormon asociat senzatiei de satietate", a explicat Isabelle Mallet, medic nutritionist la Paris.

Ar putea fi si alte explicatii. De exemplu, somnul insuficient altereaza capacitatea de a face alegeri, justificand astfel de ce oamenii se îndreapta mai mult catre o alegere instinctiva a produselor cu grasimi si zaharuri, sustine Jean-Michel Lecerf, directorul Departamentului de Nutritie la Institutul Pasteur din Lille. În schimb, cercetarile desfasurate de centrul medical Cedars-Sinai, din Los Angeles, au atestat faptul ca privarea de somn poate afecta sensibilitatea la insulina si, prin urmare, induce obezitate.

Indiferent de modul în care încearca specialistii sa interpreteze datele, ceea ce nu poate fi contestat este faptul ca somnul insuficient este un element care da mari batai de cap în lupta cu kilogramele. „S-a constatat ca o ora în plus de somn diminueaza cu pana la 36% posibilitatea ca tinerii sa sufere de obezitate", spune dr. Lurbe, în urma unei cercetari efectuate de Universitatea Stanford. Este si acesta un aspect important care merita sa fie luat în considerare de catre cei care se simt amenintati de povara kilogramelor în plus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu