Cum interzici ceva unui copil

Cum interzici ceva unui copil


"Nu" este un cuvant des folosit atat de parinti, cat si de copii. Invata cum sa utilizezi aceasta mica negatie, pentru a-i transmite piticului mesaje pozitive.
Stabileste un echilibru intre "da" si "nu"

Prea multe "da-uri" sau prea multe "nu-uri" dauneaza disciplinarii copilului. Daca il refuzi arareori, atunci cand o vei face se va simti frustrat, pentru ca nu e invatat cu restrictii. Daca, dimpotriva, toata ziua e plina de interdictii, copilul va ajunge sa creada ca lumea in care traieste este una negativa si va creste cu aceasta idee.


Interdictiile cresc odata cu bebe

In primul an de viata, copilul nu are prea multe optiuni, deci probabil vei spune cel mai adesea "da". Incepand din al doilea an insa, dorintele copilului nu sunt mereu sigure sau sanatoase, asa ca incepi sa alternezi "da-ul" cu "nu". De la doi ani, acest cuvant ti se va întoarce adesea.

Foloseste alternative creative la "nu".
Ce faci cand bebelusul incepe sa traga de fata de masa, sa arunce cu mancare pe jos sau sa tranteasca bibelorurile, telefonul, telecomanda? Spui nu? Mai gandeste-te. Mai bine distrage-i atentia spre o activitate constructiva. Iesiti in parc sau jucati-va cu piese lego sau cuburi.

Invata-l semnalele trupului care inseamna "stop"
Bebelusul tau trebuie sa stie, inca de la cateva luni de viata, cand sa se opreasca singur, inainte ca tu sa folosesti cuvantul "nu". De exemplu, prima oara cand te musca de san in timp ce-l hranesti, spune "au" si priveste-l dezaprobator.

Compune-ti o privire mustratoare
Pare greu, dar sunt parinti care reusesc sa-si stapaneasca bebelusul doar din priviri. Va fi de ajuns sa te incrunti putin mai tarziu, sau sa dai din cap suparata, ca sa inteleaga ca a gresit. Ca sa fii sigura ca nu-l vei transforma intr-un copil timid sau timorat, imbratiseaza-l cu afectiune dupa ce il privesti cu asprime. Cu alte cuvinte: "Nu-mi place ce ai facut, dar imi esti foarte drag!".

Tonul face muzica
Adesea, o simpla schimbare de tonalitate a vocii e suficienta pentru a-l potoli pe cel mic. Invata cum sa-ti folosesti glasul, pentru a obtine ce doresti. Foloseste un ton grav si calm cand comportamentul piciului lasa de dorit si tipa doar cand "prostioara" a fost prea mare.

Gaseste alternative la negare
Acesta e un truc care da aproape intotdeauna rezultate pozitive. Invaluie refuzul, zugravind situatia pozitiv: "Nu pot sa-ti dau cutitul, dar uite, poti lua mingea sa te joci cu ea". Sau: "Nu pot sa te las sa iesi pe strada, dar poti s-o ajuti pe mami sa mature prin curte".

Foloseste un "nu" distractiv
Ce faci daca il prinzi uitandu-se la un film nepotrivit pentru varsta lui? Nu-i spune "nu" din prima. Inchide-i televizorul si distrage-i atentia improvizand. Maimutareste-te, joaca o mica sceneta, imita personaje din desenele lui preferate. Va fi atat de surprins sa intelega ce se petrece cu mamica lui, incat va uita ce facuse cu doua minute inainte.

Cand copilul e imun la "nu"
Are presonalitate puternica? Este incapatanat? Te va bate la cap pana cand vei ceda si va auzi "da" din gura ta. Nimic mai gresit. Daca totusi copilul nu-ti cere ceva imposibil, puteti negocia. Incearca sa-i asculti punctul de vedere. Poate ca el nu intelege cat de greu iti este sa ii faci rost de ceea ce-ti cere. Insa nu ceda prea mult teren, altfel nazdravanul va incepe sa te santajeze emotional.

Rezerva o zi doar pentru "da"
Iti doresti sa fi o mama buna, dar sfarsesti prin a va presara ziua doar cu conflicte. Tot ce-l rogi sa faca, el refuza. Si viceversa. Parca se joaca cu nervii tai. Iata un sfat: daca e destul de maricel ca sa te poata intelege, spune-i ca de fiecare data cand va zice "da" unei cerinte de-a ta, vei nota intr-un carnetel. La fel se va intampla si cand va spune "nu". La finalul zilei, daca vor fi mai multi de "da" decat de "nu", va primi o rasplata! Ai sa vezi cat de motivat va deveni.

Chiar daca ai un copil indaratnic, nu ceda. Cu disciplina dublata de multa iubire, atitudinea pozitiva va deveni o obisnuinta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu