Consumul excesiv de sare, riscuri

Consumul excesiv de sare, riscuri

Consumata in exces, sarea poate duce la hipertensiune arteriala, la osteoporoza sau la imbatranirea prematura a pielii. Cu toate astea, specialistii cred ca lipsa ei din organism nu este benefica.

Statisticile arata ca acest exces al consumului de sare este responsabil de cateva zeci de mii de accidente cardiovasculare, cele mai multe fiind mortale. Consumul excesiv de sodiu antreneaza probleme legate de retentia de apa. Unele consecinte sunt de ordin estetic, pe de o  parte, femeile care prezinta retentie de apa pot face celulita, pe de alta parte, poate aparea o deshidratare a tesuturilor care accelereaza imbatranirea pielii, chiar in maniera in care acesta este produsa de catre soare sau de fumat.

Seara actioneaza deopotriva si la nivelul tesuturilor interne, facandu-le sa-si piarda elasticitatea naturala, crescand astfel riscul de a dezvolta edeme, hipertensiune arteriala si accidente cu potential letal. A fost demonstrat ca un consum ridicat de sare poate duce, la anumite persoane, la aparitia insuficientei cardiace sau renale. De asemenea, s-a stabilit o legatura intre consumul excesiv de sare si aparitia osteoporozei, dar si a anumitor cancere digestive. Persoanele care sufera de inflamatii dezvolta o sensibilitate la consumul excesiv de sare”, precizeaza medicul Sireteanu pentru Gandul.

In general, cei care prezinta antecedente de tulburari cardiovasculare si hipertensiune  ar trebui sa o consume cu precautie. “Nu este recomandata o absenta totala a sarii din alimentatie. Sodiul, care este prezent in mod natural in organism, este benefic in doze mici si trebuie consumat cu moderatie, la fel ca si zaharul, grasimile sau alcoolul.

Pentru a functiona corect, corpul are nevoie de un aport de minim 2 g de sare, persoanele care nu consuma sare  putand dezvolta carente ce ar putea afecta, printre altele, buna functionare a rinichilor. Sarea din alimentatie este in permanenta absorbita in tubul digestiv, ajungand astfel la nivelul sangelui, iar excesul este filtrat si eliminat la nivel renal, odata cu surplusul de apa. Excesul de sare produce sete, deoarece echilibrul hidric al organismului este perturbat .

Consumul zilnic recomandat de sare este de pana la 7 g, chiar daca acesta variaza in functie de diferiti factori precum varsta si starea de sanatate. Trebuie reamintit faptul ca majoritatea aportului de sare provine din alimente”, adauga medicul George Sireteanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu