Consuma zilnic naut pentru reglarea glicemiei
Nautul incetineste imbatrinirea datorita magneziului. Este benefic pentru fertilitate, e considerat la multe popoare drept un stimulent sexual pentru barbati.
Fiind un aliment cu o cantitate redusa de grasimi si continut ridicat de fibre, nautul este o alegere buna pentru persoanele care vor sa-si tina sub control greutatea. Este hranitor, pentru ca este bogat in proteine, nu ingrasa, pentru ca are putine calorii. Tranzitul intestinal va functiona perfect, o ceasca de naut asigurand 50% din necesarul zilnic de fibre.
Se pare ca nautul, cunoscut si sub denumirea de „fasole Garbanzo“, este secretul pentru o silueta de invidiat. Este foarte satios si amana foamea. Este ideal si pentru vegetarieni, deoarece suplineste nevoia de carne. Nautul este considerat unul dintre primele 10 alimente foarte sanatoase pentru bebelusii de peste un an.
In general, nu cauzeaza alergii, dar poate da probleme digestive, datorita continutului mare de proteine. Singurele contraindicatii ale dietei cu naut se adreseaza persoanelor care sufera de guta sau au probleme cu rinichii, stiut fiind faptul ca nautul contine purine. Aceste persoane trebuie sa ceara avizul medicului inainte de a urma terapia cu naut.
Cum se prepara un humus?
Ca aliment, nautul sta la baza prepararii celebrului humus oriental. Humusul s-a extins din Orient si in tarile europene, fiind astazi un preparat din ce in ce mai cautat si in România.
Seamana cu fasolea batuta si se obtine cam la fel. Se aleg boabele, se spala bine si se lasa la inmuiat 4-5 ore. Apoi se pun intr-un vas cu apa, o cana de boabe la 3 cani de apa, si se fierbe la foc mic, cam doua ore. La oala de presiune, nautul fierbe in 40 minute. Orientalii pun putin bicarbonat de sodiu in apa in care fierb nautul.
Cand s-au fiert bine, se scurge apa si se paseaza boabele. In piureul obtinut, se toarna pasta de susan, sucul unei lamii, o ceapa mica tocata marunt, usturoi, ardei. In final, se afauga ulei de masline, condimente, o rosie si patrunjel, tocate foarte marunt. Se amesteca bine compozitia. Inainte de a degusta aceasta delicatesa, humusul trebuie sa stea macar o ora la frigider.
Boabele de naut sunt foarte gustoase preparate si dupa alte retete. Pentru humus se poate folosi si faina de naut. Proprietatile nautului il fac foarte asemanator soiei, asadar poate fi folosit pentru pilafuri, chiftelute, piureuri. In sud-estul Asiei, oamenii prepara din naut o varietate de tofu, cunoscuta sub numele de Burmese tofu.
Daca vreti un snack sanatos si revigorant, amestecati intr-un mic bol boabe de naut fierte cu condimentele sau ierburile favorite si mancati prepartul ca pe alune. In salate, boabele de naut sunt delicioase. Pastele fierte pot fi amestecate cu boabe de naut, ulei de masline, brinza feta si oregano. Boabele pot fi adaugate in orice supa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu