Animalele au mai multe simturi decat oamenii

Animalele au mai multe simturi decat oamenii

In timp ce oamenii de stiinta au fost in stare mai demult sa observe si sa cuantifice comportamentul simturilor superioare ale animalelor, abia acum au inceput sa-si dea seama modul efectiv in care au loc aceste fenomene.
Criptocromii sunt molecule sensibile la lumina, care exista in toate bacteriile, plantele si animalele. La animale, aceste molecule controleaza ritmul circadian ale gazdei. Aceste ritmuri controleaza ciclul de somn al animalelor. Criptocromii sunt cei care le ajuta pe pasari sa poata vedea campurile magnetice. Mai specific, criptocromul 1a este direct implicat in orientarea magnetica dependenta de lumina si este situat in foto-receptorii ochilor de pasare.
Institutul Max Planck pentru Cercetarea Creierului au analizat problema mai intens. Astfel, cercetatorii au detectat criptocromul 1a la mai multe specii de mamifere; se crede ca orice animal cu acest criptocrom are capacitatea de a inspecta vizual campurile magnetice.
Pasarile, de exemplu, migreaza cu o precizie care in mod normal nu da gres. Nu e ca si cum pasarile ar avea busole in ochii lor, ci mai degraba pentru ca ele pot vedea inclinatia liniilor de camp magnetic in raport cu suprafata Pamantului. Un element-cheie al criptocromului 1a este acela ca el trebuie sa fie activat de lumina, pentru a reactiona simultan la campurile magnetice.
Cercetatorii au descoperit criptocromul 1a la cateva specii de mamifere, ca de exemplu cainele, lupul, ursul, vulpea si bursucul. El nu a fost gasit la feline, cum ar fi pisica, leul sau tigrul. Dintre primate, numai urangutanul a avut capacitatea de a vedea campurile magnetice.
Aceasta nu este singura teorie a modului in care animalele pot vedea campurile magnetice. Exista particule microscopice feroase gasite in celule specializate. Acesta nu necesita nicio lumina; sobolanii si pasarile au aceasta “busola de buzunar”. Pentru moment, e nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege functia completa a criptocromului 1a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu