Ai ulcior la ochi? Ce nu trebuie sa faci

Ai ulcior la ochi? Ce nu trebuie sa faci

Orjeletul sau urciorul, cum este numit popular, reprezinta o infectie a unei glande sebacee de la nivelul pleoapei. Glandele sebacee se afla la baza genelor si se pot infecta, cel mai adesea, din cauza prezentei unei bacterii, precum stafilococul auriu. Orjeletul poate fi extern sau intern, in functie de locul in care se dezvolta infectia.


Simptomele sunt usor de recunoscut: pleoapa va fi dureroasa la atingere, se va inrosi si se va umfla la locul infectiei. Dupa 2-3 zile, in punctul respectiv colecteaza puroi si poate supura. De obicei se sparge, iar puroiul se elimina si presiunea cedeaza. Mai rar, orjeletul poate fi insotit de febra. Uneori, orjeletul intern se poate inchista si este nevoie de interventia chirurgului, pentru a fi indepartat.

Cauzele aparitiei sunt variate, de la igiena precara, pana la folosirea unor produse de machiaj contaminate sau inotul in bazine cu probleme.
Urciorul se vindeca de la sine in aproximativ sapte zile. Totusi, poate fi "ajutat" cu unguente pe baza de antibiotice si antiinflamatorii.

Nu incercati niciodata sa stoarceti orjeletul. Cel mult, daca acesta nu se resoarbe, chirurgul poate face o incizie pentru a elimina puroiul.
Este important ca igiena sa fie corespunzatoare pe durata tratamentului. Zona se spala cu apa si sapun si pot fi aplicate comprese calde si antiseptice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu