A ridicat o casa numai din cauciucuri uzate
Orădeanul Simon Szabó nu și-a dorit un proiect clasic când a decis să își construiască o casă, reușind să își ridice o locuință bazându-se pe invenția unui american ce presupune ca pereţii locuinţei să fie ridicaţi din cauciucuri uzate.Orădeanul a aflat despre casele Earthship, invenţie a unui american bazată pe construirea pereților din cauciucuri, dar și pe faptul că acestea au o arhitectură ecologistă, intrarea făcându-se printr-o mini-seră cu rol de captare a luminii şi căldurii soarelui.
„Mi-am dorit o casă pasivă, care asigură confort termic cu un consum minim de energie”, explică bărbatul, pentru Bihoreanul.
Astfel, acum trei ani, când a hotărât să îşi construiască o casă eco, Simon Szabó s-a documentat și s-a convins că acesta e modelul care i se potriveşte.
„M-a convins ideea de reutilizare a cauciucurilor uzate, care sunt peste tot. Dacă un extraterestru vine pe pământ, va crede că la noi anvelopele sunt o resursă naturală, că ar creşte undeva, atât de multe sunt”, spune tânărul de 36 de ani.
Deşi inventatorul conceptului propune ca inclusiv fundaţia casei să fie din cauciucuri, Simon a ales totuși să toarne una din beton, ca să asigure trăinicie locuinţei, dat fiind că terenul pe care o ridică se află pe dealurile din Podgoria.
Odată fundaţia întărită, împreună cu prieteni şi rude, Simon a început construcţia propriu-zisă. Zile la rând a aşezat cauciuc lângă cauciuc, umplând golurile cu pământ şi pietre, pentru a-şi ridica pereţii casei întinse pe aproape 150 metri pătraţi. În total, a folosit circa 600 de anvelope, toate luate gratis de la vulcanizări
„Sunt cauciucuri de care nimeni nu mai avea nevoie”, spune Simon. Fiecare perete al casei este format din zece rânduri de cauciucuri, având circa doi metri înălţime. „Sunt groşi şi rezistenţi”, e sigur proprietarul.
Inedit la o astfel de casă este şi că intrarea, orientată spre soare, este de fapt o mini-seră din sticlă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu