Misterul galaxiilor si infinitatea universului
Universul este compus din miliarde de galaxii. Galaxiile sunt formate la rândul lor din miliarde de stele și planete. Printre acestea au fost descoperite găuri negre supermasive.Un Univers monstruos, înfricoșător, plin de mistere și de necunoscut. De curând, a fost descoperită o gaură neagră cu o masă de 4 milioane de ori mai mare decât cea solară. Cercetătorii americani au declarat că este un monstru cosmic. Cele mai mari găuri negre pot atinge dimensiuni de neimaginat, de 21 de milioane de ori mai mari decât Soarele.
Fiecare galaxie are astfel de găuri negre. În centrul galaxiei noastre există o gaură neagră supermasivă, în regiunea numită Sagittarius A.
Prin comparație cu o gaură neagră stelară, o gaură neagră supermasivă are o densitate mică, uneori mai mică decât cea a apei. Cu cât o gaură neagră are dimensiuni mai mari, cu atât densitatea este mai mică.
O altă observație se referă la faptul că în jurul unei găuri negre supermasive, forțele sunt neglijabile. Însă în interiorul găurii negre gravitația este deosebit de puternică.
Cu privire la originea găurilor negre supermasive, oamenii de știință nu s-au pus de acord. Se cunoaște faptul că o gaură neagră stelară se formează ca urmare a exploziei unei supernova.
Un alt fenomen interesant este cel al stelelor vampir. Ne referim la ceea ce specialiști numesc vampirism cosmic. După moartea sa, o stea nu dispare pur și simplu. Ea continuă să strălucească mult mai puternic. Explicația constă în faptul că în jurul stelei se formează un disc, pe suprafața căruia temperatura atinge 100 de milioane de grade Celsius și se produce o reacție de fuziune nucleară. După explozia termonucleară, steaua se transformă într-o nova.
Stelele vampir atrag materia de la o stea din apropiere care se va transforma în nova. În urma acestui transfer de masă, steaua vampir poate să trăiască miliarde de ani.
Stelele vampir fiind mult mai calde au culoarea albastră. Un alt mister în jurul căruia sunt multe dezbateri este cel al magnetarului care este o stea neutronică cu un câmp magnetic deosebit de puternic, care emite radiații electromagnetice deosebit de puternice, dar și raze gamma și raze X.
O linguriță din materialul ceresc al acestor corpuri cerești cântărește un miliard de tone. Se estimează că o supernova din 10000 dă naștere la un magnetar.
O dată la 200 de milioane de ani, în Univers se produce explozia unei stele supermasive, care are masa egală cu cea a o sută de stele. Se spune că după Big Bang, este cea mai puternică explozie.
Astfel se formează ceea ce numim supernova. În interiorul ei se formează o gaură neagră cu jeturi de plasmă extrem de energetice care pot atinge viteza luminii.
În martie 2003, un telescop a surprins formarea unei supernova, în constelația Leului. Timp de o oră și jumătate lumina extrem de puternică a putut fi observată din Australia, până în Japonia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu