Mananci mancare picanta? Ce se intampla in organism

Mananci mancare picanta? Ce se intampla in organism

Desi se vehiculeaza multe lucruri despre mancarurile picante, nu multe dintre teorii sunt si sustinute stiintific si, desi 

se stie ca stimuleaza circulatia si cresc temperatura corpului, acestea mai au si alte efecte asupra organismului, 

informeaza Descopera.ro.

Alimentele picante fac parte din dieta umana din antichitate, cand grecii si romanii au dat valoare monetara boabelor de 

piper (acestea au fost folosite pentru a plati diverse bunuri, taxe sau pentru a cumpara sclavi), scrie CSID, citat de 

Descopera.ro. 

Desi se vehiculeaza multe lucruri despre mancarurile picante, nu multe dintre teorii sunt si sustinute stiintific. Se stie 

ca stimuleaza circulatia si cresc temperatura corpului, insa mai au si alte efecte.

Mai intai de toate, alimentele picante sunt considerate bune pentru a stimula apetitul prin activarea fluxului de saliva si 

a sucurilor gastrice – un efect important nutritional pentru persoanele din zonele tropicale, unde caldura apasatoare 

actioneaza ca un inhibitor asupra poftei de mancare.

Ardeiul iute, in special (chili), produce o senzatie de arsura la nivelul pielii si mucoaselor, inclusiv in interiorul 

gurii. Pentru neinitiati, un ardei relativ iute poate deveni intolerabil si poate provoca chiar aparitia de vezicule la 

nivelul buzelor si limbii.

Howard Hillman, autorul cartii ''The Cook's Book'', recomanda in cazul in care va ia gura foc de la un ardei prea iute, sa 

mancati paine sau orez. Daca ati bea apa sau alt lichid, acesta nu ar face decat sa imprastie capsaicina in toata gura, 

amplificand senzatia de arsura.

Mai mult decat atat, pentru tesuturile care nu sunt aflate la nivelul gurii, senzatia produsa de capsaicina (chimicala 

iritanta din ardeiul iute) poate fi foarte dureroasa. Atunci cand pregatiti ardei, este recomandat sa purtati manusi de 

cauciuc sau sa aveti la indemana un prosop de hartie sau folie de plastic. Degetele care au manipulat ardeiul iute ar 

trebui sa fie bine spalate si pastrate in afara ariei ochilor si a altor tesuturi sensibile, inclusiv cele ale regiunii 

pelvine. in cazul in care se intampla sa ajunga capsaicina pe tesuturile sensibile, clatiti rapid cu multa apa pentru a 

reduce iritatia.

Dr. Arnold Levy, medic gastroenterolog in Washington si vicepresedintele Societatii Americande de Boli Digestive spune in 

exclusivitate pentru NY Times: „Cofeina si alcoolul sunt iritanti gastrici; fructele citrice sunt acide si pot irita 

esofagul inferior; ciocolata, menta, nicotina, alcoolul si alimente grase pot relaxa sfincterul esofagian inferior, 

muschiul dintre esofag si stomac, si pot provoca arsuri la stomac, dar legat de alimentele picante nu exista nicio 

informatie 100% concreta, verficata.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu