Mamaliga ne protejeaza stomacul si ficatul
In functie de cantitatea de apa folosita pentru a prepara mamaliga,
creste si continutul caloric al produsului final. In general, 100 de
grame de mamaliga poate sa contina aproximativ 100-150 de calorii, in
vreme ce in 100 de grame de paine se regasesc 200 de calorii. Prin
urmare, mamaliga poate sa fie o alternativa hipocalorica pentru
persoanele care doresc sa slabeasca.
Protejeaza stomacul si ficatul
Considerata initial hrana saracilor, mamaliga a demonstrat de-a
lungul timpului niste beneficii incontestabile in protejarea
intestinelor. Specialistii germani in biologie celulara vegetala de la
Universitatea din Koln au descoperit recent prezenta in boabele de
porumb a unor substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic,
extrem de importante pentru sanatatea organismului. Substantele cu
pricina sunt, din punct de vedere chimic, acizi grasi, ceto-acizi,
rezultati din oxidarea acidului palmitic si arahidic si sunt produsi
numai si numai in radacina plantei de porumb, in urma unor mecanisme
biochimice inca neelucidate stiintific. Cert este ca acesti ceto-acizi
ignora legile chimiei si biologiei clasice, absorbindu-se in intestin cu
mare usurinta, fara a suferi transformari chimice decat in proportie de
22-28%. Micile cantitati de ceto-acizi palmitici si arahidonici, ajunsi
in sange se transforma in hidroxiacizi (alcooli cu grupari chimice
acide) care se pot combina chimic cu cel putin 57 de specii de otravuri
existente in organism.
Efectul detoxifiant al substantelor din porumb usureaza efortul
ficatului de neutralizare a substantelor toxice, reducind considerabil
riscul la insuficiente si ciroze hepatice. La populatiile unde se
consuma zilnic terci de malai, incidenta bolilor hepatice este de 10 ori
mai mica, iar copiii au o dezvoltare mai buna.
Creste durata de viata
Sau cel putin asa ne spun cercetatorii endocrinologi care considera
ca un consum zilnic de mamaliga scade cu 60% riscul de boli psihice
generate de disfunctii tiroidiene.
De asemenea, consumul de mamaliga regleaza concentratia de glucoza
in singe, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol
din singe, scazind astfel riscul de ateroscleroza si, implicit, de
infarct. De asemenea, consumul de mamaliga este raspunzator si de
longevitate. Multa lume crede ca mamaliga ingrasa. Ei bine, mamaliga
moale are de patru ori mai putine calorii fata de piine. Iar mamaliga
virtoasa are jumatate din caloriile piinii. Inca din cele mai vechi
timpuri, romanii au folosit mamaliga ca leac.
Dezvolta musculatura
Fiziologul spaniol E.A. Rodriguez a observat, intamplator, ca cei
mai apti copii pentru sporturi de performanta din Ecuador si Columbia au
o bogata alimentatie in „terciuri de porumb”. Pe baza acestei
observatii, el a initiat un amplu program de cercetare in medicina
sportiva, descoperind ca aceleasi substante derivate ale acidului
palmitic si arahidonic au rol in dezvoltarea fibrei musculare, prin
modificarea modalitatii de actiune a hormonilor tiroidieni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu