Cele mai bune uleiuri pentru gatit

Cele mai bune uleiuri pentru gatit

Majoritatea gospodinelor din România folosesc în bucătărie uleiul de floarea-soarelui, însă este bine de văzut cât este de sănătos, dar şi dacă există variante mai bune.

Uleiul de rapiţă menţine inima sănătoasă

Un tip de ulei excelent pentru gătit este cel de rapiţă, susţin specialiştii în domeniu. Ţinând cont că are un punct înalt de ardere (acesta este un criteriu de bază atunci când alegem un ulei pentru prepararea mâncării pe aragaz sau în cuptor), ar trebui să apelezi la el cu încredere dacă vrei să îl foloseşti la prepararea unui fel de mâncare care necesită coacere sau prăjire. Evident, ar trebui să eviţi cât mai mult cu putinţă să mănânci preparate prăjite. Dacă se întâmplă totuși să ți se facă poftă de un ou ochi, alege uleiul de rapiță.

Acest tip de ulei este bogat în Omega-3 care are rolul de a menţine inima sănătoasă. În plus, se pare că acest tip de ulei reduce apariția cancerului de colon.

Uleiul de palmier, excelent pentru prăjit

Uleiul de palmier poate suporta temperaturi foarte mari, chiar și de peste 200 de grade. Asta îl face să fie un ulei excelent pentru gătit. Este lipsit de acizi grași trans, bănuiți că ar cauza câteva forme de cancer, boli de inimă și o formă de diabet. Nu conține colesterol. Conține cea mai mare cantitate de vitamina E (tocoferol) dintre toate uleiurile. Mai are în compoziție acizi grași omega-3 si omega-6, într-un raport echilibrat.

Uleiul de măsline extravirgin scade colesterolul „rău“

Se pare că cel mai sănătos ulei pentru gătit este cel făcut din măsline, dar ne referim la cel extravirgin. Acesta are în compoziţie, într-o cantitate destul de mare, grăsimi mononesaturate. Datorită acestor compuşi, acest tip de ulei scade colesterolul „rău“ din organism şi-l creşte pe cel bun, previne bolile cardiovasculare şi menţine inima sănătoasă. Din aceste motive, ar trebui să fie o opţiune atunci când te gândeşti la ce ulei să cumperi pentru gătit.

Uleiul de floarea-soarelui

Se pare că şi uleiul de floare soarelui este destul de bun pentru gătit. Acesta conţine acidul folic care are rolul de a „fabrica" noi celule. Mai are în compoziţie magneziu care prevenire crampele musculare. De asemenea, conţine un compus numit triptofan ce ajută la relaxarea creierului.

Ce uleiuri să alegi pentru prepararea unei salate

Mai sunt câteva tipuri de ulei sănătoase, dar recomandate în prepararea salatelor doar. În acest sens, apelați cu încredere la  uleiul din seminţe de in, uleiul de avocado şi uleiul de porumb.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu