Zacusca de vinete gustoasa, reteta
Zacusca este un preparat deosebit de gustos,
raspandit in majoritatea regiunilor din Balcani. in Serbia este numita
„Ajvar”, iar in Bulgaria „Lutenica”. in Romania, in functie de regiune
zacusca se face cu ghebe, peste, cu orez sau cu morcovi. Ingredientele de baza sunt, insa, aceleasi: vinete coapte, gogosari copti, suc de rosii, ceapa, sare, piper si foi de dafin.
Cel mai bine este sa coci legumele la foc de lemne si sa fierbi
amestecul in cantitate mare, pentru ca (spun gospodinele), astfel gustul
va fi mai bun. si aragazul de la bloc face treaba buna, iar o portie de
cateva kilograme de zacusca e la fel de gustoasa ca una fiarta la cazan
mare, scrie Food Story.
Ingrediente (pentru 10-12 borcane de 400 mililitri): 5 kilograme
vinete 3 kilograme gogosari 3 kilograme ardei capia 1 kilogram ceapa 2
litri suc de rosii 1 litru ulei de floarea soarelui sare, piper boabe,
frunze de dafin, cimbru
Vinetele, gogosarii si ardeii capia se coc afara, pe gratar sau in
cuptor, in tavi tapetate cu folie de aluminiu. Se curata legumele
coapte, se indeparteaza cozile si semintele si se lasa in boluri pentru a
se raci. Se toaca apoi la cutit sau intr-un robot de bucatarie, fara a
arunca sucul pe care il lasa. Ceapa se toaca marunt si se caleste-o
intr-o oala mare, in care a fost incins uleiul de floarea soarelui. Cand
devine aurie si se inmoaie se adauga vinetele, gogosarii si ardeii
capia tocati, iar apoi sucul lasat de legume. Se fierb la foc mic spre
mediu timp de 20-25 de minute, dupa care se adauga sucul de rosii,
frunzele de dafin si cimbrul. Amestecul se lasa sa fiarba pana cand
uleiul se ridica la suprafata. Se condimenteaza cu sare si piper dupa
gust, se amesteca bine, iar apoi se stinge focul. La final, se incinge
cuptorul la 170 de grade Celsius. Zacusca se toarna in borcane, dupa ce
s-a racit putin, iar dupa ce borcanele au fost sigilate se pun pe o tava
si se baga in cuptorul incins timp de o ora. Borcanele se scot si se
acopera cu un prosop gros, ca sa se raceasca treptat. Zacusca pusa in
borcane se depoziteaza intr-un loc intunecos si racoros.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu