Scade colesterolul cu gutui
Gutuia este bogata in fibre si slaba in calorii (57 de calorii/fruct), fiind buna pentru cele care vor sa slabeasca. Consumul de gutui este incurajat si in cazul celor care sufera de ulcer gastric;
de fapt, acest fruct, nu doar ajuta digestia, in general, dar reduce
semnificativ nivelul colesterolului. Gutuia poate fi folosita in salate,
proaspata, in amestec cu alte fructe, ca marul. Cand iti este greata,
consuma cateva felii de gutuie si te vei simti mai bine. Tratamentul
natural cu gutui (infuzie sau decoct) este recomandat in cazul
indigestiei sau balonarii.
Este un fruct cu proprietati antioxidante, luptand impotriva
radicalilor liberi. De cand muscam din gutuie, pana la digestia ei, ne
face doar bine! Am aflat ca gutuia, consumata dimineata, mineralizeaza
dintii si mentine sanatatea gingiilor. Fructul mai este bun si ca
tratament pentru piele (rani, eczeme, iritatii): se face o emulsie din
samburii de gutuie, lasati peste noapte in apa calda, si se plaseaza
direct pe zona afectata.
Gutuia antreneaza si functiile hepatice, stimuland imunitatea
organismului – sunt indicate cure din suc de gutui sau piure, ambele cu
rol hepatic protector. Ceaiul din frunze de gutui este un bun calmant in
cazul insomniilor, a starilor de agitatie si a nevrozelor, avand
actiune sedativa.
O mare concentratie de potasiu (caracteristica ce ajuta la scaderea
presiunii vasculare), saruri de fier, magneziu, tanina, pectina,
vitaminele A, B, C si PP. Medicii atribuie gutuilor peste 100 de
proprietati, printre care se numara si actiunea antiinflamatoare,
astringenta, analgezica, tonica, emolienta si expectoranta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu