Ce sa mancam in functie de anotimp
Una dintre cele mai practice metode in prevenirea bolilor si a mentinerii sanatatii consta intr-o alimentatie corespunzatoare, iar asta ne-o spune fiecare sezon in parte. Daca alegem sa consumam alimente caracteristice fiecarui anotimp, vom fi in armonie cu el, iar perioada de adaptare va fi una mai usoara si mai benefica noua.
Conform statisticilor, iata alimentele pe care ar trebui sa le consumam in functie de sezon:
Primavara: anotimpul cresterii.
Daca nu ne adaptam organismul primaverii, am putea fi predispuse
unor probleme de sanatate cum sunt raceala, pneumonia sau recidivarea
unor boli cronice. E de preferat sa evitam aromele acre si sa le alegem
pe cele dulci si iuti intrucat cele din urma faciliteaza eliberarea
energiei in corp.
Alimente recomandate: ceapa, frunze de mustar, grau, ciuperci,
spanac, coriandru. Totodata, legumele cu frunze ar trebui introduse in
alimentatie, iar produsele congelate, prajite si negatite ar trebui
consumate cu moderatie intrucat dauneaza splinei si stomacului. Avand in
vedere ca iarna ne tine mai mult in casa si tindem sa mancam mai mult,
oamenii pot dezvolta un dezechilibru termic primavara care de obicei are
efecte de constipatie, respiratie urata, gat uscat. Bananele, perele,
castravetele, castanele, trestia de zahar ajuta la indepartarea
efectelor negative.
Vara: Plantele cresc rapid in cel mai calduros sezon
Oamenii sunt mai plini de energie si mai plini de viata.
Alimente recomandate: cele iuti, cat despre cele amare, excluse cat
de mult posibil. Pentru a mentine temperatura corpului normala e
indicat sa consumam pepene, capsuni, rosii, castravete, carne de rata si
peste. Dieta alimentara ar trebui sa contina mai multe fructe si legume
pentru a beneficia de cantitatea necesara de fluide (corpul transpira
cel mai mult vara).
Toamna: lucrurile incep sa cada si sa fie mai…mature.
Alimente recomandate: opteaza pentru recolta de toamna. Asigura-te
ca morcovii, cartofii dulci, ceapa si usturoiul sunt in frigiderul tau.
Totodata, condimentele sezoniere adauga un plus de gust mancarii:
ghimbir, boabe de piper si seminte de mustar.
Iarna: anotimpul in care toata lumea se misca mai greu pentru a salva energie.
Alimente recomandate: opteaza exclusiv pentru mancare calda. Adu-ti
aminte de principiul conform caruia alimentele carora le ia mai mult sa
creasca sunt in general mai consistente fata de cele care cresc rapid.
Toate mancarurile oferite de animale intra in aceasta categorie:
pestele, puiul, vita si mielul. La fel se intampla si cu legumele ce au
radacina: morcovi, cartofi, ceapa si usturoi. Ouale, porumbul si nucile
se incadreaza in aceeasi categorie.
Principiul armoniei dintre mancare si anotimp este bazat pe
experienta. Faptul ca alimentele consumate in functie de sezon au un
impact diferit asupra omului este unul real. Alimentele devin parte
importanta a corpului prin simplul lor consum, dar in mod cert, cele
patru sezoane au un impact extern considerabil asupra corpului uman.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu