Talpa-gastii, o planta cu efecte miraculoase
Talpa gastii este un excelent sedativ cardiac si nervos, „cuminteste” gandurile rebele specifice starii de depresie si scade tensiunea arteriala. Aceasta planta,
putin cunoscuta chiar in mediul rural, unde creste nestingherita in
terenurile uscate, de la marginea drumurilor si in zavoaie, a dat
rezultate spectaculoase si in distoniile neurovegetative.
Se recomanda in toate starile in care organele corpului sunt
antrenate de o excitatie nervoasa, datorita principiului amar, care are o
actiune stomahica. Se foloseste pentru reglarea batailor inimii de
origine nervoasa, linistirea starilor de sufocare in astm, pentru
reglarea presiunii sangelui, facand sa scada tensiunea arteriala. Se
poate folosi sub forma de ceai (15 g talpa gastii maruntita la 200 ml
apa), din care se iau 3-5 linguri pe zi in anumite stari nervoase urmate
de balonarea stomacului, ceaiul se recomanda a se prepara dintr-un
amestec de talpa-gastii, chimion, valeriana si fenicul (din fiecare cate
20 g); se infuzeaza o lingura de amestec cu o ceasca de apa. Dupa 15
minute, ceaiul se strecoara si se indulceste cu zahar. Se beau 3 ceaiuri
caldute pe zi.
Talpa-gastii se poate folosi si sub forma de tinctura, care se
prepara din 20 g la la 100 ml alcool de 70?, care se macereaza timp de
7-8 zile. Se iau 20—40 picaturi, de 2-3 ori pe zi. Talpa-gastii intra in
compozitia ceaiurilor sedativ, calmant, anti-astmatic, a ceaiului
impotriva tulburarilor cardiace precum si a ceaiului pentru bolnavi
hipertensivi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu