Pumnal de origine extraterestra vechi de mii de ani

Pumnal de origine extraterestra vechi de mii de ani


La 94 de ani de la descoperirea sa, mormântul faraonului Tutankhamon continuă să îşi dezvăluie secretele: un studiu realizat de cercetători italieni şi egipteni a scos la iveală faptul că un pumnal de fier îngropat alături de tânărul faraon are origini extraterestre.

Provenienţa sa a fost stabilită prin spectrometru cu fluorescenţă de raze X, care a constatat că lama pumnalului conţinea o cantitate neobişnuit de mare de nichel, o caracteristică specifică meteoriţilor. Artefactele produse cu minereu de fier extras din minele obişnuite conţin în jur de 4% nichel, în timp ce la arma lui Tutankhamon proporţia este de 11%.

O altă trăsătură a meteoriţilor fieroşi este prezenţa cobaltului, identificat, de asemenea, în lama pumnalului, alături de fosfor şi alte materiale care sugerează că materia primă a fost de origine extraterestră.  „Proporţia de nichel şi cobalt din lamă este compatibilă cu cea a meteoriţilor fieroşi”, a explicat Daniela Comelli, autorul principal al studiului.

Analizând toţi meteoriţii descoperiţi pe o rază de 2.000 de kilometri în jurul mormântului lui Tutankhamon, cercetătorii au identificat exact fragmentul cosmic din care ar fi fost realizat pumnalul: o rocă numită Kharga, descoperită în anul 2000 la aproximativ 250 de kilometri vest de oraşul Alexandria din Egipt. Kharga a fost singurul meteorit studiat cu aceeaşi cantitate de nichel şi cobalt identificat în lamă.

Faptul că lama pumnalului lui Tutankhamon a fost realizată din fier meteoritic nu a fost, probabil, o coincidenţă, scrie site-ul Mother Nature Network, în contextul în care egiptenii antici atribuiau o mare valoare acestui metal considerat divin datorită originii sale cereşti.

Lama se afla într-o teacă de aur cu un cap de şacal şi decorată cu un motiv floral pe o parte şi cu un model de pene pe cealaltă parte. De altfel, lama pumnalului nu este singurul obiect din mormântul lui Tutankhamon realizat dintr-un material neobişnuit şi rar.

Pandativul-scarabeu de la gâtul lui Tutankhamon ar fi confecţionat dintr-o sticlă care s-a format în urma căderii unei roci din Spaţiu în Deşertul Libian, topind nisipul din jur. Aceasta este cea mai pură sticlă din câte s-au întâlnit vreodată, cu o concentraţie de cuarţ de 98%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu