Oricalcul este un aliaj metalic antic
În ianuarie 2015, într-o epavă antică au fost descoperite 39 de lingouri. Descoperirea a fost făcută în apropiere de Sicilia. Lingourile conțineau un metal misterios. S-a dovedit că este vorba despre oricalc, un metal mitic despre care a scris și Platon.Până în anul 2015, existența metalului nu fusese probată. Naufragiul s-a produs acum 2600 de ani, iar epava se afla la o adâncime de 300 de metri.
Oricalcul este un aliaj metalic, iar Strabon îl descria ca fiind o piatră care se schimbă în fier sub acțiunea focului. Fierul în interacțiune cu pământul produce zinc.
S-a stabilit că oricalcul conține 80% cupru și 20% zinc. Platon descria în scrierile sale că oricalcul era un metal al atlanţilor, pe care aceștia îl extrăgeau din mine după o tehnică elaborată.
Templul lui Poseidon din Atlantida era ornat cu acest metal. Odată cu dispariția Atlantidei a dispărut și acest metal. Epava în care au fost descoperite lingourile era grecească și se îndrepta către portul Gela din Sicilia.
Textele vechi grecești o descriu pe frumoasa Afrodita purtând cercei din oricalc. În ordinea valorii, oricalcul ocupă locul secund după aur. El a mai fost numit și cuprul munților.
Se spune că singurele mine de unde putea fi extras oricalcul se aflau pe continentul Atlantida. Niciunde în lume nu mai există astfel de mine.
Oricalcul era considerat ca având proprietăți unice și puteri deosebite pe care atlanţii le-au utilizat în chip magistral. Oricalcul nu apare în tabelul periodic al elementelor, nu este un element independent. Formula sa a fost îndelung dezbătură de către specialiști.
Acum câțiva ani, într-o mină din Munții Apuseni a fost descoperită o statuetă care reprezenta o zeiță cu șase degete la mâini și picioare. Statuia era confecționată din oricalc și a fost descoperită în anii 60, încastrată în cărbune. Din păcate, statueta a dispărut în mod misterios.
În anul 1970, lângă Aiud a fost descoperită o piesă confecționată din oricalc, avea o greutate de 2,3 kilograme și era un soi de tălpică.
Obiectul a fost descoperit lângă fosilele unui animal și se spune că are o vechime de peste 20000 de ani. Această descoperire nu a trezit interesul oamenilor de știință. Piesa zace uitată într-un muzeu din București.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu