Ce tratam cu ajutorul dentitei

Ce tratam cu ajutorul dentitei

Dentita (Bidens tripartita) este o planta anuala, cu frunze din trei foliole, tulpina ramificata, radacini dezvoltate. Apartine familiei compozitelor si poate ajunge pana la 1,5 metri inaltime. Florile sunt sub forma de capitule si au culoare galbena.

Dentita infloreste din iunie si pana in septembrie. Fructele sale au conformafia de achena si pot fi periculoase pentru pesti, putand sa le provoace chiar si moartea. Dentita poate vietui si ca parazit in campurile de cartofi si porumb, fiind ceea ce se numeste o buruiana rea.

Creste in locuri umede sau care au posibilitatea de a deveni umede: pe marginea baltilor, a raurilor si lacurilor.
In scop terapeutic, se culeg florile, frunzele si fructele.

Compozitie chimica: substante minerale, substante tanante, acid ascorbic, flavonoide, ulei eteric, carotenoide, cumarine.

Actiune farmaceutica
: Dentita are efecte cicatrizante, sedative, astringente, laxative si sudorifice. Aceasta planta are efecte stimulatoare asupra circulatiei arteriale. Se recomanda pentru afectiuni renale si cardiace, febra, rani si ulcer varicos.

Mod de utilizare

Intern
Decoct: Se fierbe o lingura de planta in 200 ml de apa, timp de 20 de minute. Se consuma cate 3 doze pe zi, cu putin timp inaintea mesei; adultii beau cate o treime de pahar si copiilor de 6-12 ani li se dau cate 2 lingurite de ceai. Este util in restabilirea bunei functionari a ficatului dupa hepatite, dar si in bronsite, diabet, viroze respiratorii.

Extern
Comprese: Pentru iritatiile locale sau dermatitele copiilor, un remediu excelent este decoctul de dentita. Se fierb doua linguri de planta maruntita in 300 ml de apa, timp de 7-8 minute, se raceste si se foloseste pentru a tampona zonele afectate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu