Motive pentru care ne este foame tot timpul
Senzatie de foame permanenta? Atacuri repetate la frigider si la sertarele din bucatarie? Metoda de a ne hrani pe apucate a devenit in ultima vreme un mod de viata, pentru toti cei stresati si ocupati. insa acest mod de a manca ne satisface doar pofta pe moment, apetitul
reaparand in scurt timp. Foamea nu dispare cu adevarat decat atunci
cand corpul nostru primeste ceea ce are nevoie cu adevarat. Faptul ca il
hranim cu chipsuri si snacksuri nu il satisface.
Grelina, hormonul care stimuleaza apetitul, este
la un nivel ridicat inainte de masa, semnaland creierului ca ne este
foame, si revine la cote normale imediat ce mancam.
in general, cu cat mancam mai multe grasimi cu atat producem mai
multa leptina - hormonul care joaca un rol important in reglarea
aportulului si cheltuielilor energetice, inclusiv apetitul si
metabolismul – si ca atare apetitul scade. Oamenii slabi au mai putina
leptina si de aceea vor avea o senzatie de foame mai ridcata, dat fiind
faptul ca nu se primeste niciun mesaj cu privire la opritul din mancat
la nivelul creierului.
Studiind motivele pentru care ni se face foame aflam cum putem controla hormonii responsabili de apetit.
1. Acumulare de carbohidrati. Orezul alb, pastele si painea alba
trec printr-un proces de fabricare ce le elimina calitatile nutritive si
le lasa doar continutul de zahar. Odata ce aceste produse ajung in
stomac, ramane foarte putin spatiu pentru procesul de digestie, iar
zaharul intra imediat in sange, de unde senzatia de foame imediata. De
aceea e importanta inlocuirea carbohidratilor cu legume sau paste si
paine din cereale integrale.
2. Excluderea proteinelor. Aestea reprezinta nutrienti complecsi,
dar se asimileaza mai greu in procesul digestiv, de aceea raman in
stomac pentru mai mult timp.
3. Lipsa grasimilor. Studiile arata ca grasimile dau senzatia de
satietate, actionand la fel ca nutrientii. Avocado contine grasimi
sanatoase care elimina senzatia de foame.
4. Prezenta fibrelor. Esentiale pentru un sistem digestiv sanatos.
Exista doua tipuri de fibre: insolubile, care asigura o eliminarea
sanatoasa, si solubile, care se dizolva intr-o consistenta asemanatoare
gelului si contribuie la modul in care ne simtim pe deplin satui.
Legumele contin o multime de fibre si de aceea, in mod ideal, o jumatate
din farfurie, la masa, ar trebui sa fie formata din legume.
5. Semintele de chia. Foarte bogate in proteine si omega 3, controleaza apetitul, absorbind apa si umflandu- se in stomac.
6. Prea multe fructe. Desi contin fructoza, aceasta este totusi un
zahar care trebuie limitat, astfel incat doua fructe pe zi sunt
considerate suficiente.
7. Deshidratarea corpului. Creste senzatia de foame, desi aceasta
se elimina rapid daca se bea un pahar cu apa. Consumul de fructe sau
legume cu continut ridicat de apa (mere, portocole, castraveti) mentin
nivelul de hidratare la limite normale.
8. Mancatul prea rapid. Induce corpul in eroare. Mestecatul la un
ritm mai incet ii da timp corpului sa inregistreze faptul ca alimentele
au ajuns in corp.
9. Cantitate insuficienta. Daca se sare peste mese sau se tin
regimuri si diete fara a consuma alimente bogate in calorii, senzatia de
foame va persista.
10. Lipsa de somn. Studiile arata ca, cu cat dormim mai putin, cu atat mancam mai mult, pentru a compensa oboseala si letargia.
11. Obsesia in a alege meniurile. A verifica retete, a citi reviste in domeniul alimentar, a privi show-uri televizate despre bucatarie mentine atentia asupra mancarii si consumului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu