Istorie secreta despre Evanghelie

Istorie secreta despre Evanghelie


Etimologic, cuvântul Evanghelie provine din limba greacă și înseamnă veste bună. Evangheliile sunt cunoscute ca fiind clasificate cu ajutorul prepoziției după.Evanghelia după Luca, după Ioan…

Ne punem întrebarea dacă aceste texte care formează Evangheliile sunt cele originale? Specialiștii în domeniu consideră că aceste texte au suferit de-a lungul timpului multe modificări, unele fiind de fond sau conținut.

La o sută de ani de la crucificarea lui Christos, textele evanghelice au fost modificate. Luca, Ioan, Matei nu au fost martori oculari la toate evenimentele pe care le descriu.

Mulți cercetători consideră că Epistolele lui Paul, scrise cu 50 de ani înainte de Evanghelii, pun bazele creștinismului. Din păcate, noi, oamenii de rând, nu am avut acces la aceste texte, pentru a ne putea face propria părere.

S-a avansat ideea că textele evanghelice au fost adaptate în funcție de dorințele și nevoile Bisericii. Evanghelia după Matei prezintă niște aspecte care sunt cel puțin ciudate. Textele au în componența lor foarte multe cuvinte palestiniene. În Evanghelia după Marcu sunt folosite foarte multe cuvinte latine. Cercetătorii susțin că un discipol al lui Marcu ar fi autorul textelor.

Evanghelia după Luca a fost scrisă în limba greacă literară. Nu există barbarisme în text, susțin cercetătorii. În plus, textele nu prezintă faptele în exactitatea lor materială.

În ceea ce privește Evanghelia după Ioan, abordarea și stilurile diferă de la o parte la alta, existând informații care se bat cap în cap, situație care i-a făcut pe specialiști să susțină faptul că textele au fost scrise de cel puțin trei autori și de aici neconcordanța în prezentarea unor evenimente.

S-a avansat ideea că Evangheliile sunt o compilație de informații care privesc viața publică a lui Christos.
În anul 1844, a fost descoperit în Biblioteca Sfânta Caterina din Sinai, Codex Sinaiticus, care datează din secolul al IV-lea și prezintă peste 16000 de corecturi aduse Evangheliilor.

Cele patru Evanghelii au fost modificate atât de mult încât, pagini întregi au fost complet modificate. Mai târziu, Codex Vaticanus impune alte și alte modificări. Textele evanghelice nu sunt cele inițiale. Intervențiile asupra textelor au fost multe și au denaturat textul inițial, acestea fiind adaptate nevoilor vremurilor respective.

Între cele patru Evanghelii recunoscute de Biserică există discrepanțe în relatarea unor evenimente similare, fapt care a făcut pe cercetători să admită că asupra textelor sunt modificări, făcute în timp, în funcție de cine a condus Vaticanul și ce interese erau la mijloc.

Până la mijlocul secolului al II-lea, textele evanghelice erau cunoscute în lumea creștină fără a se cunoaște autorii. După această perioadă, Biserica a atribuit textele lui Matei, Marcu, Luca și Ioan.

Marcu și Luca au fost discipolii lui Paul, autorul epistolelor, care nu sunt recunoscute de Biserică. Paul era considerat trădător față de Christos.

Aceste informații sunt ținute departe de ochii oamenilor de rând, din motive întemeiate. Formarea creștinismului ca și religie are necunoscutele sale și probabil că în acest caz trebuie să credem și să nu cercetăm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu