Cum se prepara siropul de salvie
Salvia officinalis are puteri miraculoase in aproape orice boala. Denumirea plantei vine din latinescul salvare, a salva, a vindeca. Despre aceasta planta extrem de aromata, cu frunze verzi, albicioase, si flori rozalbe si violete, se spunea in Antichitate ca este sacra, fiind adusa pe pamant chiar de zei. Cine are salvie in gradina nu lasa batranetea sa se apropie spune un vechi proverb chinezesc.
De la ea se folosesc frunzele si partile aeriene inflorite, care sunt foarte bogate in uleiuri volatile, avand un gust puternic aromatic si astringent. Din salvie se poate prepara un sirop care poate fi utilizat ca tratament naturist, deoarece mentine sanatatea sistemului neuro-endocrin, are efect favorabil asupra vaselor sanguine mici, capilarelor, dar si asupra circulatiei sanguine in ansamblul ei. Este suport pentru sanatatea sexuala, hepato-biliara, gastro-intestinala (elimina senzatia de balonare), reduce spasmele, transpiratia si procesul inflamator.
Cum se prepara siropul de salvie
Ingrediente
- 450 g de salvie;
- 3 kg zahar;
- 2 lamai potrivite;
- 3 litri de apa plata.
Recoltam crengutele de salvie cu tot cu frunze, le spalam sub jet de apa rece si le lasam pe un prosop la scurs. Punem apa la fiert, intr-o oala incapatoare. Cand incepe sa fiarba, adaugam salvia si lasam cam 10 minute, la foc mic sa-si lase aromele, apoi cu o paleta cu gauri, indepartam plantele. Adaugam zaharul si lasam la fiert.
Dupa circa o ora, adaugam zeama celor doua lamai si fierbem in continuare pana optinem consistenta dorita de sirop.
Intre timp pregatim sticlele pe care le spalam si uscam. Cand siropul este gata, luam o sita pe care o asezam deasupra palniei, trecem siropul prin ea si umplem sticlele. Punem sticlele in paturi pana a doua zi cand le stergem cu un prosop umed, le etichetam si le depozitam in camara.
Mod de administrare
Adulti: 3 x 1 lingura/zi.
Copii: 3 x 1 lingurita/zi.
Se poate folosi cu rezultate bune si ca bautura racoritoare, preparata prin diluare cu apa plata (1:5) sau apa minerala.
Contraindicatii si precautii
Salvia nu se recomanda persoanelor care sufera de epilepsie si femeilor care alapteaza. De asemenea, diabeticii insulinodependenti trebuie sa fie foarte precauti daca folosesc planta si sa-si supravegheze glicemia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu