De ce avem putine amintiri din copilarie

De ce avem putine amintiri din copilarie


Cercetatorii Paul Frankland si Sheena Josselyn de la spitalul pentru copii din Toronto, au incercat sa elucideze acest mister, al lipsei amintirilor din primii ani de viata. Concluzia studiului realizat a aratat ca multiplicarea masiva a neuronilor inaintea varstei de trei ani ar modifica circuitele cerebrale asociate memoriei, antrenand o pierdere a amintirilor create in primii ani de viata. 

Cercetatorii si-au testat ipoteza pe soareci, pe care i-au introdus in labirintul lui Morris, un dispozitiv utilizat frecvent pentru evaluarea memoriei rozatoarelor. In acest test, animalele trebuie sa-si regaseasca drumul pana la o platforma situata langa apa. Echipa doctorului Fankland a remarcat ca soarecii au pastrat in minte traseul pe care trebuie sa-l parcurga timp de aproximativ 24 de ore.

Dupa ce oamenii de stiinta au suprimat multiplicarea neuronilor din hipocampus (zona a creierului cunoscuta pentru importanta sa in procesul de invatare si de amintire), care favorizeaza neurogeneza, s-a observat ca rozatoarele tinere si-au amintit traseul pe care il au de parcurs timp de mai multe zile. In schimb, in cazul soarecilor adulti carora le-a fost stimulata neurogeneza, adica multiplicarea neuronilor, rozatoarele au uitat cum sa iasa din labirint.  Pentru Daniel Gérard, responsabilul serviciului de psihiatrie infantila din spitalul francez Pierre Wertheimer din Bron, aceste rezultate sunt foarte interesante. 

„Memoria nu reprezinta ceva fix, este un proces activ si dinamic. Pana la nasterea copilului, creierul acestuia nu este inca matur la nivel neuronal pentru ca urmeaza a fi creati noi neuroni. Atunci cand acestia se stabilesc, destabilizeaza amintirile existente. Acum stim ca pana a ajunge la o anumita varsta copilul, numarul conexiunilor neuronale se diminueaza pentru a selecta cea mai eficienta ruta neuronala”, explica Daniel Gérard. Cu toata aceasta restructurare cerebrala, „creierul trebuie sa uite unde a stocat informatiile”, adauga Paul Frankland. Pentru a crea o amintire care sa persiste, acesta trebuie deci sa repete din nou si din nou lucrul pe care il are de memorat, pentru a i se intipari bine in memorie, „fara a neglija importanta somnului care stabilizeaza amintirile”, precizeaza Daniel Gérard. 

Echipa canadiana spera sa confirme importanta neurogenezei in amnezia infantila, cu ajutorul micutilor pacienti care sufera de tumori cerebrale. In tratamentele acestora, ce au drept efect secundar incetinirea aparitiei de noi neuroni, cercetatorii analizeaza daca, in cazul acestor copii, au fost pastrate amintirile referitoare la viata dinaintea chimioterapiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu