Ardeiul iute arde caloriile
Cu toate ca nu este recomandat persoanelor cu stomacul sensibil, ardeiul iute are proprietati medicinale recunoscute. Din familia capsicum, ardeiul iute stimuleaza metabolismul prin actiunea pe care o are asupra sistemului circulator. Ardeiul iute curata arterele, scade colesterolul rau si trigliceridele. Principala substanta continuta este capsaicina, care grabeste arderile, dar si da culoare legumei.
Ardeii rosii si mai ales cei iuti contin cea mai multa capsaicina.
Senzatia de arsura pe care o simtim atunci cand muscam dintr-un ardei
iute este data chiar de aceasta capsaicina, iar caldura din organism se
datoreaza energiei care provine de la arderea caloriilor. Consumul
excesiv de capsaicina poate provoca transpiratie abundenta, tuse si
senzatie neplacuta de sufocare, insa nu produce leziuni ale tesuturilor. Cei care au luat o doza prea mare de
ardei iute pot calma „focul“ cu putin lapte sau iaurt in loc de apa
pentru ca aceasta capsaicina nu este solubila in apa.
100 de grame de ardei iute contin doar 24 de kcal, apa, vitamine,
pigmenti vegetali cu o putere antioxidanta foarte mare. Antioxidantii
impiedica imbatranirea celulelor care are loc sub actiunea asa numitului
stres oxidativ. Ardeiul iute este si o bogata sursa de vitamina C,
esentiala pentru un bun sistem imunitar, totodata contine si vitaminele
B1, B2, E si potasiu. Capsaicina are de asemenea si proprietati
anticongestionante fluidizand secretiile de mucus din nas si plamani.
Desi are reputatia ca provoaca ulcer gastric, in realitate ajuta la
prevenirea acestuia prin eliminarea bacteriilor care pot fi ingerate
stimuland mucoasa stomacului sa secrete sucuri protectoare. Aceasta
proprietate anticongestionanta a capsaicinei a facut ca aceasta sa fie
folosita in unguentele pentru sportivi, la incalzirea muschilor, la
tratarea torticolisului si a altor contracturi locale.
in industria farmaceutica, capsaicina este utilizata in tratamentul
durerilor durerilor neuropatice cronice. Un studiu publicat in 2015 pe o
populatie de aproape o jumatate de milion de chinezi a aratat ca un
consum de alimente condimentate este asociat cu o viata mai lunga si un
risc mai scazut de a face cancer, boli coronariene sau respiratorii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu