Motive care duc la caderea parului

Motive care duc la caderea parului

Trei sunt fazele prin care trece firul de par: cea de crestere, se repaos si cea de cadere. Orice fel de truma fizica de tipul unei operatii, a unui accident sau o boala severa poate cauza o cadere temporara a parului. Alte motive tin de zestrea genetica si de varsta.

„Cand ai parte de un episod stresant, acest lucru poate destabiliza ciclul de viata al firului de par aducandu-l mai rapid  in faza de cadere“, a explicat doctorul in medicina Marc Glashofer, dermatolog la New York, citat de health.com.  Caderea parului devine vizibila intre trei si sase luni dupa ce are loc trauma. Vesta buna e ca dupa cadere, odata cu recuperarea organismului revine si podoaba capilara.

Prea multa vitamina A. O supradoza de vitamina A poate atrage dupa ea caderea parului, potrivit datelor Academiei Americane de Dermatologie. Doza obisnuita este de 5.000 de unitati (IU) pe zi pentru adulti si copii peste 4 ani, iar suplimentele pot contine intre 2.500 si 10.000 de IU. Este o cauza reversibila de caderea parului, suprimarea supradozei de vitamina A producand automat reluarea cresterii.

Deficit de proteine. O dieta saraca in proteine poate determina organismul sa rationeze consumul ”taind din ratia firului de par“. Prin urmare, din meniul zilnic nu ar trebui sa lipseasca pestele, carnea si ouale.

Un tata cu chelie. Unul din trei barbati tind sa-si piarda parul inainte de varsta de 60 de ani, majoritatea avand un stramos patern cu calvitie. Acest tip de cadere a parului este cauzata de o combinatie a genelor si a hormonilor care sunt mostenite pe linie paterna, caz in care parul se retrage in zona tamplelor sau in forma literei M. In aceste situatii, medicii indica tratamentul cu minoxidil solutie sau cu pilule orale care sa incetineasca pierderea firelor de par si cresterea altora, operatia de transplant fiind o alta solutie.

Ereditatea. Nu doar barbatii sufera de pierderea parului, ci si femeile. „Daca provii dintr-o familie in care femeile incep sa-si piearda parul de la o anumita varsta e foarte posbil ca si tie sa ti se intample acelasi lucru“, atentioneaza medicii.  Ca si barbatii, si femeile pot urma tratamente care sa impiedice caderea parului.

Hormonii feminini.  Sarcina, menopauza, pilula contraceptiva  sau orice dezechilibru hormonal poate duce la caderea parului la femei.  La menopauza receptorii hormonali masculini existenti la nivelul scalpului se activeaza, a explicat Mark Hammonds, dermatolog ca clinica Scott & White din Round Rock, Texas. In acest caz, ar trebui discutat cu medicul si nu apelat la produse cosmetic care ar putea inrautati problema.

Stresul  emotional.  Acest tip de stres poate duce la caderea parului intr-o mai mica masura decat stresul fizic, insa poate fi si el o cauza. In cazul unui divort, al unui deces in familie, al unei ingrijiri sustinute pentru un membru al familiei bolnav poate duce la stres emotional manifestat prin pierderea parului intr-o mai mare masura. Medicii indica combaterea stresului si anxietatii prin exercitii fizice sau prin terapia vorbirii.

Anemia. O femei din 10 cu varsta pana in 49 de ani sufera de anemie cauzata de deficitul de fier. Analiza de sange este cea care pune in evidenta aceasta anemie caracterizata prin neliniste, dureri de cap, tremur, culoarea palida a tenului, maini si picioare reci.

Hipotiroidismul. Functionarea deficitara a tiroidei nu pompeaza suficienti hormoni in organism. Cum acestia sunt esentiali cresterii si dezvoltarii lipsa lor poate fi o cauza a caderii parului. Medicatia poate aduce functionarea tiroidei in parametri normali, la fel si cresterea parului.

Deficienta de vitamina B. In acest caz, se impune o dieta bogata in peste,carne, legume, avocado si nuci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu