Prin uscare, fructele isi pierd o mare parte din vitamina C, dar si valorile nutritive. Insa beneficiile fructelor uscate sunt in faptul ca isi pastreaza integral nivelul de fibre si de fier.
Caisele uscate, de exemplu, au continut ridicat de
calciu, fosfor, potasiu, fier si zinc. Cinci caise proaspete contin
aproimativ 75 de calorii si in jur de 15 grame de zahar. In plus, sunt
dulci, aromate, pot inlocui un desert si alte dulciuri si dau senzatia
de satietate.
Pe de alta parte, aceeasi cantitate de caise uscate contin 313
calorii. Tot ca o comparatie, o caisa proaspata contine 90 de miligrame
de potasiu, in schimb o caisa uscata are doar 40 de grame de potasiu.
Merele uscate, fara adaos de zahar, sunt foarte
bogate in fibre si potasiu: 150 de grame de mere uscate contin 387 de
miligrame de potasiu (11% din doza recomandata zilnic). Merele sunt
sarace in grasimi si au un nivel ridicat de fibre dietetice, aproximativ
8 grame din 150 de grame de mere, sau 30% din doza zilnica recomandata.
Stafidele au un continut ridicat de vitamina B 6,
de fier si potasiu. Sunt pline de fibre, 150 de grame de stafide
continând 21% din cantitatea zilnica recomandata, aproximativ 5 grame.
Insa aveti grija, o portie de stafide are 434 de calorii.
Prunele uscate pot reprezenta o sursa buna de
fibre. Sunt bogate in vitamina D, potasiu, vitaminele B6 si A. O portie
de prune deshidratate contine 418 calorii.
Smochinele pot fi folosite in multe retete pentru
produse de patiserie, in locul grasimii. Se poate inlocui jumatate din
cantitatea de grasime recomanda cu piure de smochine. Smochinele uscate
contin calciu, fibre, potasiu, magneziu, fier si vitamina K.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu