Cum trebuie consumata conopida, beneficii conopida

Conopida a rasturnat teoria potrivit careia bolile genetice nu pot fi combatute prin metode accesibile oricui. Un studiu desfasurat in 2006 la Universitate de stat din New Jersey a dovedit ca aceasta leguma crucifera reduce semnificativ riscul de a dezvolta un cancer ereditar. Cercetatorii Ernest Mario si Ah-Ng Tony Kong, impreuna cu colaboratorii lor au selectat animale de experienta care aveau predispozitie genetica spre polipi intestinali si spre cancer de colon. Aceste animale au fost impartite in doua loturi, primul fiind hranit normal, iar cel de-al doilea fiind tratat cu principii active anti-oxidante extrase din conopida (numite sulforafani).

In timp ce indivizii din lotul hranit normal au avut o rata a tumorilor si a mortalitatii prin cancer de colon extrem de ridicata, cei care au beneficiat de aportul de substante din conopida au avut o incidenta mult mai mica a tumorilor intestinale, formatiunile tumorale au crescut mai lent si, in unele cazuri, au intrat chiar in remisie spontana.

Alte beneficii ale consumului de conopida
Cercetarile au dovedit eficacitatea conopidei si in alte tipuri de cancer precum cel de vezica, protata, san, ovarian sau pulmonar.
De asemenea, conopida previne si trateaza boli precum artrita reumatoida, previne constipatia, scade colesterolul si trigliceridele, detoxifica ficatul, intareste oasele, este o sursa buna de vitamina C.

Cum trebuie consumata conopida
Maximum de proprietati terapeutice se pastreaza doar daca este consumata in stare cruda. Conopida ar trebui sa fie prezenta mai ales in salatele de cruditati, alaturi de morcovi, telina, patrunjel. De regula, salatele cu conopida se condimenteaza cu cimbru, cu chimen si cu putin piper negru, pentru a preveni balonarea sau deranjamentele intestinale.

Conopida gatita, eficienta partial

Toate studiile indica faptul ca, pe masura ce conopida este preparata termic mai mult, ea isi pierde din proprietatile terapeutice. Conopida fiarta rapid - la aburi, insa, pastreaza o proportie impresionanta de vitamine si de alte substante cu actiune terapeutica.

Preparata la cuptor sau pane , conopida are o valoare terapeutica foarte redusa. Din cauza deteriorarii principiilor sale active, in urma expunerii indelungate la temperaturi ridicate, ea isi pierde bogatia de vitamine, de enzime, de compusi pe baza de sulf, cu efect antioxidant. De asemenea, oligoelementele si mineralele pe care le contine devin mai dificil de asimilat de catre organism.

Conopida murata imbunatateste digestia
Murata, conopida pastreaza doar partial vitaminele si celelalte substante vindecatoare ale legumei proaspete, in schimb isi pastreaza intact continutul de minerale, de fibre alimentare si, foarte important, are substante care ajuta la imbunatatirea digestiei, mai ales a digestiei grasimilor si a proteinelor.

Studii statistice recente mai arata ca la populatiile din Polonia, din anumite regiuni ale Germaniei si ale Olandei care consuma multe crucifere murate, rata anumitor forme de cancer este mult redusa, ceea ce sugereaza faptul ca o parte din vitaminele si antioxidantii din conopida se pastreaza intr-un procent semnificativ in urma murarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu